Economie

Ministra Finanțelor: E în joc viitorul Moldovei. Bani gratuiți nu vor mai fi

Recent Guvernul a aprobat prognoza bugetară pentru 2024-2026, care prevede indicatori destul de modești. Și încă minim trei ani Republica Moldova fi o țară foarte săracă.

„Prognoza noastră pentru trei ani a fost făcută în baza indicatorilor privind veniturile pe care le avem. În acest an, din 86 de miliarde de lei venituri la buget, patru miliarde de lei sunt granturi. De ce este important acest lucru? Deoarece începând cu anul viitor granturi nu vor mai fi: ori venituri, ori împrumuturi. În august 2022, conform standardelor internaționale, Moldova a trecut din categoria țărilor sărace în categoria celor în curs de dezvoltare. Pe de o parte, e grozav, pe de altă parte – nivelul de granturi a scăzut brusc. Cu noi nu se mai discută de genul: „Cu ce vă putem ajuta?”. Cu noi se discută deja în felul următor: „Ce proiecte dezvoltați?  Poate vă împrumutăm niște bani”, a explicat ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu într-un interviu pentru newsmaker.md, transmite sursa.

Potrivit ei, Republica Moldova a fost scoasă din lista beneficiarilor de resurse internaționale, unde erau multe granturi.

„Încercăm să schimbăm abordarea, de exemplu, cineva dintre angajații ministerului spune: vrem să dezvoltăm un anumit proiect, am găsit partener care ne-a promis un împrumut pe un termen anumit. Încercăm să-l extindem pe o perioadă mai lungă și îi propunem să discute cu acest donator despre componenta grantului”, a punctat șefa de la Finanțe. 

#Finanțe #Moldova #minister

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button