Politică

Ministra Justiției, în apărarea unui membru CSP. ”Este corect ca politica de cadre să fie lăsată noii componențe a CSP”

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a venit cu o reacție pe rețelele de socializare, după ce juristul și membrul CSP, Andrei Cebotari, numit de Parlament din partea societății civile, a venit cu acuzații la adresa unor colegi de la Consiliu, transmite sursa.

Ministra recunoaște că a propus să fie exluse cele trei subiecte de pe ordinea de zi cu privire la desemnarea câștigătorilor concursurilor pentru funcția de procuror în cadrul mai multor procuraturi din țară. A explicat și de ce.

„La începutul ședinței de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) am propus să fie excluse din agendă subiectele ce țin de ocuparea funcțiilor vacante în mai multe procuraturi din țară, pentru că în mai puțin de o lună, va avea loc Adunarea Generală a Procurorilor, la care urmează să fie aleși membrii CSP din rândul procurorilor, care au trecut evaluarea Comisiei de pre-vetting. Or, conform art. 15 alin. (11) din Legea privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, mandatele membrilor CSP, cu excepția mandatelor membrilor de drept, se prelungesc, prin extindere, până la ocuparea funcției de către succesorii de competență. În contextul în care ne-am propus să avem un sistem al procuraturii integru și profesionist, iar prima etapă a acestei reforme s-a încheiat (mă refer aici la finalizarea evaluării integrității candidaților la funcția de membru al CSP de către Comisia pre-vetting), am considerat că este corect și rezonabil ca politica de cadre să fie lăsată noii componențe a CSP. Mai exact, odată cu implicarea noilor membri ai CSP, care au trecut evaluarea riguroasă a integrității, să fie organizate concursurile și analizate candidaturile pentru ocuparea funcțiilor vacante în mai multe procuraturi din țară”, scrie ministra.

Amintim că juristul și membrul CSP, Andrei Cebotari, numit de Parlament din partea societății civile, acuză pe unii colegi că încearcă să saboteze desfășurarea Adunării Generale a Procurorilor, eveniment planificat pentru 23 august curent. „Asistăm la o tentativă a unor membri procurori din cadrul CSP să desfășoare concursurile cu orice preț înainte de a pleca din funcțiile sale, încercând să saboteze desfășurarea Adunării Generale a Procurorilor”, este declarația făcută de Cebotari, într-un comunicat emis presei în dimineața zilei de marți.

#Ministra_Justiției #CSP #Veronica_Mihailov-Moraru

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button