Război în Ucraina

Ministru britanic: RM ar trebui echipată conform standardului NATO

Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii Liz Truss, citată de BBC.

Liz Truss a declarat pentru Telegraph că au fost în desfășurare discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere. Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”.

Ministrul de Externe britanic a afirmat că discuțiile despre întărirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova”.

„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO”, a spus ea. „Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”.

Întrebată dacă asta este o consecință a faptului că se crede că Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea Moldovei, ea a răspuns: „Absolut. Adică, Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare. Doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes nu înseamnă că a abandonat acele ambiții”, scrie sursa.

Comentariile vin la doar câteva săptămâni după un discurs în care Liz Truss a spus că Occidentul „trebuie să fie pregătit pentru un război pe termen lung și să își dubleze sprijinul” pentru Ucraina.

Într-un discurs la Londra, ea a afirmat: „Dacă Putin reușește, vor exista suferință de nedescris în toată Europa și consecințe teribile pe tot globul. Nu ne-am mai simți niciodată în siguranță”.

Truss a cerut, de asemenea, o majorare a cheltuielilor pentru apărare ale Regatului Unit și a spus că ținta NATO de 2% din PIB nu ar trebui să fie un plafon.

#Moldova #NATO #Marea_Britanie #Putin

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button