Internaţional

Ministrul de Externe se așteaptă ca conferința de lansare a negocierilor de aderare la UE să aibă loc pe 25 iunie

Ministrul de externe Dmitri Kuleba a anunțat planurile preliminare de a organiza o conferință interguvernamentală, care este considerată începutul negocierilor de aderare la UE, pe 25 iunie la Luxemburg.

După cum scrie European Pravda, el a spus acest lucru într-un interviu pentru Ukrinform.

Ministrul a menționat că Ucraina a implementat șapte recomandări ale Comisiei Europene, care stă la baza pentru adoptarea de către Consiliul UE a unui cadru de negocieri privind aderarea Ucrainei la UE.

„După cum reiese din rezultatele negocierilor interne din Uniunea Europeană și ale dialogului Ucraina-UE, aprobarea cadrului de negociere și desfășurarea Primei Conferințe Interguvernamentale, care ar trebui să înceapă negocierile de aderare, par destul de realizabile deja în iunie, în cadrul Președinția belgiană, cu excepția cazului, desigur, de un fel de forță majoră”, a menționat Kuleba.

Potrivit acestuia, este planificat provizoriu ca primele conferințe interguvernamentale cu Ucraina și Moldova să aibă loc pe 25 iunie la Luxemburg, după ședința Consiliului Afaceri Generale al UE.

„Mai întâi cu Ucraina, apoi cu Moldova Vor avea loc la nivelul miniștrilor afacerilor europene ai statelor membre cu participarea reprezentanților Comisiei Europene la nivelul comisarului Oliver Varhelyi”, a precizat ministrul.

S-a raportat că, pe 7 iunie, Comisia Europeană a confirmat că a oferit o evaluare orală pozitivă a progresului reformelor de integrare europeană a Ucrainei și Republicii Moldova, prezentate în raportul din noiembrie privind extinderea UE.

În același timp, potrivit știrilor din presă, reprezentanții permanenți ai statelor membre ale Uniunii Europene au fost din nou în imposibilitatea de a lua o decizie cu privire la recomandările Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare la UE cu Ucraina, întrucât Ungaria a ridicat obiecții.

Potrivit unui alt diplomat de rang înalt, Ungaria „a făcut aceeași dezgustă ca data trecută cu privire la lipsa de progres realizat de Ucraina în ceea ce privește minoritățile naționale”.

#UE #Ucraina #negocieri #recomandări

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button