Mulți dintre noi avem impresia că lactatele devin mai greu de digerat pe măsură ce îmbătrânim, dar acestea aduc beneficii pentru sănătate, ca parte a unei diete echilibrate. Nutriționiștii demontează cele mai întâlnite cinci mituri legate de produsele lactate.
Vânzările pentru laptele de vacă sunt în scădere în SUA, în timp ce laptele vegetal, de ovăz sau de migdale este la mare căutare. Și în țara noastră, alternativele vegetale sunt la mare căutare, transmite sursa.
Motivele pentru care laptele de vacă a fost înlocuit cu cel vegetal sunt multiple. Însă Michelle Routhenstein, nutriționist în cardiologie preventivă la Entirely Nourished, spune că lactatele au mai multe beneficii pentru sănătate.
„Printre argumentele pro pentru consumul de lactate, în special de lapte, se numără profilul său bogat în nutrienți care oferă calciu, vitamina D, proteine, potasiu și alți nutrienți esențiali”, spune ea, potrivit Yahoo Life.
Totodată, lactatele aduc și alte beneficii pentru sănătate, chiar și un risc redus de diabet de tip 2 și de boli cardiovasculare. Iar recent, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a decis că iaurturile pot face acum o mențiune limitată conform căreia pot reduce riscul de diabet de tip 2.
Cu toate acestea, nu este obligatoriu să consumați lactate dacă vă fac rău.
„O dietă bine planificată și echilibrată, care include acești nutrienți în cantități suficiente, poate oferi toți nutrienții esențiali necesari pentru o stare de sănătate bună, fără a avea nevoie de lactate”, spune Routhenstein.
La rândul ei, Lisa Andrews, nutriționist, întărește acest lucru: „Nu trebuie să bei lapte și nu ar trebui să o faci dacă îți provoacă tulburări gastrointestinale, simptome alergice sau dacă urăști să îl bei”„.
Nutriționiștii au dezbătut cele mai mari cinci mituri legate de produsele lactate.
Mai greu de digerat, pe măsură ce îmbătrânești?
Disconfortul digestiv, care pare să se agraveze pe măsură ce înaintăm în vârstă, poate fi mai degrabă asociat intoleranței la lactoză. Această afecțiune face dificilă digerarea lactozei.
Cei mai mulți bebeluși pot produce lactază, o enzimă crucială pentru digestia lactozei în intestinul subțire. Dar, după faza de înțărcare a sugarilor, majoritatea persoanelor încep să aibă niveluri mai scăzute de lactază. Mai exact, circa 68% dintre oamenii din lume au intoleranță la lactoză. Restul ar putea avea o genă specială și sunt capabili să continue să digere laptele până la vârsta adultă.
„Nu trebuie să elimini complet alimentele lactate atunci când ai intoleranță la lactoză. În ciuda nivelurilor reduse de lactază, mulți oameni pot tolera în continuare o parte din lactoză în dieta lor, adesea sub formă de iaurt și brânză tare, care au un conținut mai scăzut de lactoză datorită procesării. Există, de asemenea, o varietate de alimente lactate cu conținut scăzut de lactoză sau fără lactoză și suplimente de lactază care pot ajuta la digestia alimentelor bogate în lactoză”, spune Amanda Sauceda, dietetician și fondator al Mindful Gut, conform Yahoo Life.