Politică

Mobilizare prin localitățile din țară în contextul referendumului: Sandu, Grosu, Recean, mai mulți deputați – vizite în teritoriu 

Mobilizare prin localitățile din țară în contextul referendumului inițiat de președinta Maia Sandu. Președintele Parlamentului, premierul, un ministru, mai mulți deputați, inclusiv șefa statului Maia Sandu au efectuat vizite în raioane în acest weekend pentru a le vorbi cetățenilor despre referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, transmite sursa

Pe 7 aprilie, șefa statului Maia Sandu a fost în comuna Băcioi din municipiul Chișinău, pentru a vorbi cu locuitorii despre cât de „important este să luăm o decizie fermă la referendumul din toamnă”. „Le-am spus oamenilor că avem nevoie de claritate și tocmai de aceea e important să luăm o decizie fermă la referendumul din toamnă cu privire la viitorul european al țării. Nu avem dreptul să pierdem această oportunitate, nu avem dreptul să mai așteptăm sau să ezităm, trebuie să acționăm acum, pentru binele copiilor și părinților noștri”, a menționat președinta.

Președintele Parlamentului Igor Grosu, tot el – lider al Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) a fost pe 6 aprilie la Hîncești. „Majoritatea cu care am discutat în piața din orașul Hîncești mi-au spus că sprijină referendumul inițiat de doamna președintă Maia Sandu și că viitorul nostru este în marea familie europeană”, a scris Grosu pe rețelele de socializare.

Pe 7 aprilie, premierul Dorin Recean a fost la Căușeni. „Guvernul construiește drumuri, sate și orașe europene, și va continua să construiască Europa la noi acasă – despre asta am vorbit azi cu oamenii din satul Sălcuța și orașul Căușeni. Mă bucur și că oamenii susțin inițiativa președintei Sandu de a organiza un referendum la care vom spune ferm că integrarea europeană a țării noastre este calea pe care am ales-o”, a menționat Recean.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a fost pe 6 aprilie în comuna Răzeni din raionul Ialoveni și în orașul Anenii Noi. Iar pe 7 aprilie, oficialul a fost în orașul Criuleni și satul Jevreni din raionul Criuleni. „Am discutat cu oamenii despre referendumul pentru susținerea integrării europene a țării noastre. Am auzit și problemele cu care se confruntă oamenii și am discutat despre ce trebuie să facem mai bine. M-am bucurat să văd că marea majoritatea înțelege și susține parcursul european al Moldovei”, a scris ministrul pe rețelele de socializare.

Și deputatul PAS Radu Marian a fost în teren, pe 6 aprilie. Parlamentarul a fost în orașul Rezina, ulterior – în satul Echimăuți și comuna Ghiduleni din raionul Rezina.

În decembrie 2023, la două zile după ce președinta Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un nou mandat la prezidențialele din 2024, cerând Parlamentului să organizeze un referendum privind aderarea la UE în toamna aceluiași an, deputata PAS Veronica Roșca a înregistrat un amendament care prevede modificarea Codului electoral – mai exact permiterea organizării alegerilor și a referendumurilor în aceeași zi. Pe 28 decembrie, proiectul de lege care vizează modificări la Codul electoral și Legea privind partidele politice a fost aprobat, în a doua lectură, de 58 de deputați.

Asociația Promo-LEX a recomandat Parlamentului să-și revadă decizia de a desfășura referendumul republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale.

Inițiativa șefei statului de a organiza referendumul a provocat o serie de reacții din partea politicienilor din opoziție. Unii au salutat inițiativa, alții au declarat că Maia Sandu intenționează să folosească referendumul pentru a-și atrage voturi la alegerile prezindențiale din toamna lui 2024, la care șefa statului și-a anunțat participarea.

Pentru NewsMaker, Mihai Popșoi – atunci vicepreședinte al Parlamentului – a declarat că se planifică desfășurarea unui referendum constituțional, nu consultativ.

Șeful Delegației Uniunii Europene (UE) în Moldova Janis Mazeiks a spus că UE va respecta decizia cetățenilor Republicii Moldova, dacă aceștia nu vor vota în favoarea aderării țării noastre la blocul comunitar, la referendumul inițiat de președinta Maia Sandu. Diplomatul a precizat, totuși, că un rezultat negativ „ar fi o dezamăgire mare” pentru autorități și UE.

#mobilizare #referendum #deputați

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button