Economie

Moldova a coborât patru poziții în Clasamentul libertății economice

Republica Moldova a coborât patru poziții, până pe locul 69, în clasamentul mondial al libertății economice inclus în raportul Economic Freedom of the World: 2022 Annual Report realizat de institutul canadian Fraser.

Clasamentul institutului canadian analizează 165 de economii, în funcție de dimensiunea aparatului bugetar, cadrul legislativ și drepturile asupra proprietății, stabilitatea și predictibilitatea prețurilor, libertatea comerțului internațional și gradul de reglementare pe piața bancară, a muncii și a afacerilor (un grad de reglementare mai mare reduce punctajul pentru libertatea economică), transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Datele analizate în ediția din 2022 a raportului sunt aferente anului 2020.

Republica Moldova a obținut un scor general de 7,05 din 10 posibile, fiind în urma Estoniei (locul 8 – 7,95 puncte), Armeniei (locul 11 – 7,84 puncte), Georgiei (locul 15 – 7,78 puncte), României (locul 19 – 7,74 puncte), Albaniei (locul 26 – 7,64 puncte), dar și a Kazahstanului (locul 49 – 7,35 puncte).

Republica Moldova stă cel mai bine la capitolul „Reglementarea pieței de creditare”, ocupând locul 34 la nivel global în funcție de acest aspect. De exemplu, la transparența structurii de acționariat a băncilor și cea de control a ratelor scorul este de 10.

Pe de altă parte, țara noastră are un scor foarte slab la capitolul „Reglementarea pieței muncii”, ocupând doar locul 118. La fel, Republica Moldova are un scor slab și la libertatea de a deține conturi bancare în valută, libertatea comerțului internațional și la reglementarea mediului de afaceri.

La nivel global evaluarea medie a scăzut la 6,84 puncte în 2020, de la 7,00 în 2019, toate economiile cele mai performante înregistrând un declin.

La nivel mondial, Hong Kong rămâne pe primul loc, deși ratingul său a scăzut cu 0,28 puncte. Singapore ocupă locul al doilea, fiind urmat de Elveția, Noua Zeelandă, Danemarca, Australia, Statele Unite, Estonia, Mauritius și Irlanda.

Clasamentele altor mari economii sunt: Japonia (locul 12), Canada (locul 14), Germania (locul 25), Italia (locul 44), Franța (locul 54), Mexic (locul 64), India (locul 89), Rusia (locul 94), Brazilia (locul 114) și China (locul 116).

Cel mai puțin libere din punct de vedere economic sunt: Republica Democrată Congo, Algeria, Republica Congo, Iran, Libia, Argentina, Siria, Zimbabwe, Sudan și, în final, Venezuela.

#Moldova #Clasament #libertate_economică

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button