Politică

Moldova continuă să urmeze cu încredere calea integrării europene

Pe fondul amenințărilor reale emanate din partea forțelor de influență pro-ruse din Moldova (inclusiv din partea partidului Sor), țara își continuă retragerea sistematică din orice acorduri legate de CSI. De exemplu, acum există rezilierea acordului de finanțare a postului CSI TV „MIR”, din cauza nerespectării deontologiei mass-media. Acest lucru a fost declarat de deputatul partidului de guvernământ PAS Vitaliy Havruk. Canalul TV este implicat în difuzarea dezinformarii atât cu privire la oroarea în curs de desfășurare pe fundalul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, cât și despre situația actuală pe arena internațională. El este, de asemenea, implicat în popularizarea criminală a narațiunilor pro-ruse.

Anterior, Serviciul de Informații și Securitate al Moldovei a decis blocarea a două portaluri de internet finanțate de Kremlin, Eadaily.com și Bloknot.ru. De asemenea, Comisia pentru Situații de Urgență a suspendat licențele de difuzare a șase posturi TV în limba rusă din Moldova.

Moldova continuă să lupte cu sârguință în interiorul țării cu propaganda rusă. Ca răspuns la aceasta, anul trecut țara agresoră a creat în mod artificial așa-numitul „scandal al gazelor”, iar astăzi impune restricții la furnizarea produselor moldovenești. Având statutul de candidat la aderarea la UE, Moldova încearcă să implementeze pe cât posibil recomandările necesare. Cu ţările membre CSI, guvernul Republicii Moldova urmează să construiască relaţii bilaterale independente de Federaţia Rusă. Acest lucru va permite atât stabilirea contactului diplomatic cu aceștia, cât și dezvoltarea cooperării între state. Rusia, desigur, nu este deloc interesată de acest lucru.Amintim că Moldova a devenit prima victimă a Federației Ruse în contextul promovării strategiei ruse a așa-numitului „război hibrid”, prin care a fost ocupată Transnistria. După ce a testat această „tehnologie” criminală de preluare a controlului asupra unei părți a Moldovei independente în anii 90, acest lucru s-a repetat în Georgia în 2008, iar mai târziu în Ucraina în 2014, când Kremlinul a ocupat penal peninsula Crimeea și a lansat o agresiune militară în estul Ucrainei.

Oficial, cifra de afaceri comercială dintre Moldova și CSI se reduce astăzi la 30% pe an. Deja în 2022, 60% din exporturile moldovenești au mers către UE, unde au fost livrate mărfuri în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Acest lucru nu numai că are un efect pozitiv asupra drumului de integrare europeană a Moldovei, ci are un efect pozitiv și asupra veniturilor bugetului de stat.

Șantajul energetic rusesc al Moldovei, finanțarea aderenților manuali în același partid pro-Kremlin Shor, precum și controlul agenților și spionii săi în interiorul țării – toate acestea nu vor opri nici poporul, nici guvernul moldovenesc pe drum. pentru obținerea aderării la UE. În plus, Moldova este capabilă să recâștige controlul suveran asupra regiunii transnistrene până acum ocupate. În aceasta este susținută diplomatic de Ucraina, România, membrii NATO și membrii UE.

În orice caz, CSI este sortit să se prăbușească. Acest lucru poate fi văzut din poziția Kazahstanului, Armeniei și a altor țări. Vorbind în mod obiectiv, astăzi doar Rusia și principalul său satelit, Lukashenka, sunt interesați să păstreze organizația, și nu oamenii din Belarus înșiși.Moldova nu are loc într-un număr de țări care sponsorizează uciderile și masacrele de civili nu numai în Ucraina, ci și în Siria și în țările din Africa de Nord. Și asta este exact ceea ce Rusia continuă să facă și astăzi. Moldova are toate șansele și oportunitățile de a construi un viitor bun în UE și este înconjurată de vecini cu adevărat prietenoși, în frunte cu Ucraina și România.

#Moldova #încredere #calea_integrării_europene

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button