Economie

Moldova este una dintre principalele surse de țigări de contrabandă pe piața neagră din România

Piața neagră a țigaretelor din România scade, în noiembrie 2021, cu 0,9 p.p. față de septembrie, până la 7,4% din totalul consumului, cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 15 ani, conform unui studiu Novel Research.

„Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră (din România), „cheap whites” continuă să dețină cea mai mare pondere, de peste 64%, aflându-se în creștere cu 3,2 p.p. Ponderea produselor provenite din Republica Moldova scade ușor cu 1,4 p.p. până la 3,5%, iar Ucraina și Serbia continuă să se situeze la 0%”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Moldova, pe locul trei, ca sursă de țigări de contrabandă

„Datele prezentate în studiu relevă cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 15 ani. Aceste rezultate confirmă eforturile susținute ale Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră pentru combaterea contrabandei cu țigarete”, susține autoritatea vamală din Republica Moldova. 

Vama reamintește că, potrivit datelor statistice deținute de instituție, numărul țigărilor depistate și ridicate de subdiviziunile Serviciului Vamal în anul 2021 (ianuarie-noiembrie) este cu 60% mai mare, comparativ cu anul 2020.

Pe de altă parte studiul Novel Research arată că media anuală a contrabandei cu țigarete în România din anul 2021 se situează la 8,7%, în scădere nesemnificativă față de 9,4% în 2020.

Potrivit Novel Research, cota media anuală pentru 2021 a țigărilor de contrabandă provenite din Republica Moldova este de 11,4%, după produsele „cheap whites”, cea au cea mai mare pondere – de peste 61% și a celor din duty free – cu o pondere de 17,6%.

În același timp, cota Ucrainei și Serbiei este mai mică de un procent.

Modul de operare a contrabandiștilor

„Principalul mod de operare identificat la frontierele cu Ucraina și Republica Moldova rămâne introducerea țigărilor peste «frontiera verde», în colete, transportate de cărăuși până la locurile de depozitare sau până la mijloacele de transport. Pentru transport sunt folosite autoturisme sau microbuze înmatriculate în alte state, cu plăcuțe de înmatriculare false sau chiar fără plăcuțe de înmatriculare”, susține Poliția de Frontieră a României.

Potrivit instituției contrabandiștii exploatează, capabilitățile autovehiculelor de teren, care pot circula pe rute ocolitoare, drumuri forestiere sau neamenajate, încercându-se astfel ocolirea zonelor de patrulare ale Poliției de Frontieră.

„Rutele utilizate pentru transport sunt asigurate de către grupările infracționale cu observatori și antemergători. Un alt mod de operare este reprezentat de folosirea dronelor, mod de operare ce permite transportul transfrontalier pe distanțe lungi și într-un timp relativ scurt. La nivelul punctelor de trecere a frontierei de pe aceste segmente de frontieră (Ucraina și Republica Moldova) se menține tendința introducerii țigaretelor ascunse în diferite spații din mijloacele de transport, în părțile componente ale mijloacelor de transport, pe corpul sau în bagajele personale ale pasagerilor”, afirmă Poliția de Frontieră a României.

Țigările de contrabandă, o amenințare pentru securitatea României?

Producătorii de țigarete de pe piața României consideră că, pentru menținerea pe termen lung a unui nivel de sub 10% al traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani.

Încadrarea contrabandei în categoria amenințărilor identificate în Strategia de apărare a României ar putea constitui baza pentru aceste modificări care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

În 2020, companiile de tutun au virat la bugetul statului român peste 17,54 miliarde de euro, sectorul tutunului devenind cel mai solid contribuabil pentru statul român.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button