Economie

Moldova, în cooperarea energetică UE – Azerbaidjan

În cadrul unei reuniuni de totalizare a activității în prima jumătate de an, președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev a confirmat că în zilele următoare Baku este gata să semneze cu UE un document în domeniul securității energetice, relatează IPN cu referință la surse ucrainene și azere, transmite sursa.

„În viitorul apropiat, va fi semnat un document important între Uniunea Europeană și Azerbaidjan – un document privind securitatea energetică, care va ridica cooperarea noastră la un nivel superior”, a declarat Aliyev.

În ajun IPN a relatat că Comisia Europeană a invitat țările UE să încheie un acord cu Azerbaidjan pentru a crește importurile de gaze naturale și a extinde conducta și capacitățile ei. A fost declarată intenția UE de a importa prin Coridorul sudic de gaze cel puțin 20 de miliarde de metri cubi de gaz din Azerbaidjan anual până în 2027, „în funcție de fezabilitatea comercială și cererea pieței”.

Recent, mediile din sud-estul Europei au scris despre finalizarea construcției interconexiunii Grecia-Bulgaria, ceea ce va permite transportarea gazelor naturale azere în Balcani, iar de acolo în restul Europei.

IPN a relatat că țara noastră este conectată atât la platforma europeană comună de achiziție a gazelor naturale, cât și la dialogul cu partea azeră. Vicepremierul și ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale Andrei Spînu menționa că discuțiile cu oficialii azeri continuă, astfel încât să fie creată posibilitatea de a procura gaze naturale din Azerbaidjan. Este important că pe tapet sunt diverse proiecte energetice azere și românești. În ecuație se înscrie și conducta Iași – Ungheni – Chișinău, o investiție românească în Republica Moldova, care urmează să fie valorificată.

#Azerbaidjan #gaz #Moldova #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button