Politică

Moldova și Ucraina vor începe negocierile de aderare la UE „la pachet”? Răspunsul președintelui român Klaus Iohannis

Ucraina şi Republica Moldova vor adera împreună la Uniunea Europeană, crede președintele României, Klaus Iohannis. Declarația a fost făcută publică pe site-ul Administrației Prezidențiale de la București, în ajunul reuniunii Consiliului European, care va reuni la Bruxelles, pe 14 și 15 noiembrie, șefi de state și de guverne din țările membre ale UE, transmite sursa.  

Liderul de la Cotroceni a fost întrebat de un jurnalist dacă Republica Moldova și Ucraina vor fi tratate „la pachet” sau separat, privind aderarea la UE, şi dacă este posibilă o decizie diferită pentru cele două țări candidate.

„Nu există nicio garanție la momentul acesta, când vorbim că rezultatul va fi unul pozitiv, şi pentru asta vom purta discuții, şi iarăși discuții, şi vom sta până seara târziu în încercarea de a găsi un compromis acceptabil”, a răspuns Iohannis.

Președintele român a mai spus că opinia majoritară în Consiliul European este ca Republica Moldova și Ucraina să meargă împreună în procesul de aderare la UE.

„În ce privește Ucraina şi Moldova, eu cred că părerea majoritară în Consiliu va rămâne cea care este acum, că Ucraina şi Moldova să meargă împreună. Deci, dacă nu există un accept pentru Ucraina, este puțin probabil să existe pentru Moldova”, a mai explicat președintele României, Klaus Iohannis.

***

Amintim că, în iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat la aderare. În schimb, a negat Georgiei acest statut, cerând mai multe reforme de la Tbilisi. Pentru a trece la pasul următor, care este deschiderea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a definit 9 condiționalități pentru Chișinău, între ele lupta împotriva corupției larg răspândite şi reformele judiciare.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova. Decizia finală va fi luată de Consiliul European, în cadrul summitului șefilor de state și de guverne din țările UE, care va avea loc la Bruxelles, în perioada 14-15 decembrie. Pe 13 decembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care i-a cerut Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Detalii – AICI.

De menționat că autoritățile de la Chișinău au declarat principalul obiectiv – aderarea Republicii Moldova la UE până în anul 2030.

#Moldova #Ucraina #UE #Iohannis

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button