Economie

Moldovagaz a solicitat ANRE majorarea tarifului la gaz: Care e prețul actual

Prețul actual de achiziție a gazelor naturale inclus în tarif (696 de dolari pentru mia de metri cubi) este cu 284 de dolari mai mic decât prețul de achiziție pentru luna iulie (980 de dolari), transmite sursa.

Asta spune Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, după ce compania a solicitat conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45%.

„(…) Moldovagaz S.A. nu a căutat niciodată să mărească tarifele cu orice preț. Ne prețuim clienții și căutăm întotdeauna un echilibru între interesele furnizorului și cele ale consumatorului (…). Dacă se iau în calcul și abaterile financiare de anul trecut (1,7 miliarde de lei), valoarea totală a abaterilor va fi de circa 2,5 miliarde de lei. Aș dori să subliniez că Moldovagaz nu solicită compensarea acestor abateri financiare în termen de un an, așa cum prevede metodologia ANRE.

(…) Începând cu luna iulie, aceste cheltuieli se vor ridica la 120-140 de milioane de lei. Toate aceste sume sunt aprobate de ANRE în cadrul tarifelor actuale. Ținând cont de faptul că, la 1 iulie 2022, soldul conturilor întreprinderii a lăsat doar 14 milioane de lei, luând în considerare plata prioritară a obligațiilor de achiziție a gazelor naturale până la 20 iulie 2022, se poate concluziona cu siguranță că nu toate cheltuielile întreprinderii vor fi finanțate integral.

Datoria Moldovagaz față de buget sub formă de TVA pentru importul de gaze naturale în aprilie și mai 2022, în baza deciziei CE, se ridică la 107 milioane de lei, iar în fiecare săptămână compania va achita parțial această datorie. În luna iulie este necesar să se plătească TVA pentru luna iunie, ceea ce, la rândul său, determină o povară financiară semnificativă (…). De la începutul anului, toate categoriile de consumatori au o datorie de 79 de milioane de lei pentru gazele naturale furnizate. Ținând cont de interdicția de deconectare a debitorilor până la 30 iulie, nu văd nicio dinamică pozitivă pentru rambursarea sumei totale a datoriei în următoarele 14 zile necesare pentru colectarea fondurilor pentru plata către furnizorul principal”, a conchis Ceban.

#ANRE #Moldovagaz #majorarea_tarifului

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button