Economie

Moldovagaz cere PG să investigheze scurgerea de informații privind plasarea în public a contractului cu Gazprom

Moldovagaz cere Procuraturii Generale să investigheze scurgerea de informații în urma căreia documentul dintre Moldovagaz și Gazprom privind livrarea gazului, semnat la 29 octombrie 2021, a ajuns ieri pe adresa mai multor redacții.

În document este prezentată formula de calcul a gazului ce urmează a fi livrat Republicii Moldova, volumul contractat, costurile de tranzit pe teritoriul Ucrainei și condițiile în care contractul poate fi reziliat.

„În legătură cu apariția în presa din Republica Moldova a copiei documentului confidențial care vizează relațiile contractuale dintre SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, relatăm că SA „Moldovagaz” va depune la Procuratura Generală a Republicii Moldova o cerere privind identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor implicate în organizarea scurgerii de informații. Identitatea documentului publicat în mass-media este verificată de specialiștii SA „Moldovagaz”. În paralel, a fost declanșată o anchetă internă de serviciu”, se spune în declarația Moldovagaz, conform sursei.

După apariția în presă a informațiilor prevăzute în contract, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că va depune un demers la Procuratura Generală și a menționat că divulgarea documentului confidențial ar pune în pericol îndeplinirea obligațiilor contractuale dintre Moldovagaz și Gazprom.

La rândul său, vicepremierul Andrei Spânu a refuzat să spună dacă e veridic sau nu contractul dintre Moldovagaz și Gazprom. Iar fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a declarat că dacă documentul este veridic și Moldovagaz s-a obligat să achite gazul furnizat Transnistriei, Andrei Spânu ar trebui să-și dea demisia.

„Dacă textul este autentic, asistăm la un act de trădare națională. Din contract reiese că Moldovagaz și-a asumat obligațiunea să achite gazele furnizate în Transnistria, peste 2 miliarde de m.cubi anual. Nu este clar dacă asemenea obligațiuni nu au existat și în anii precedenți”, a menționat Slusari.

#Moldovagaz #contract #PG

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button