EconomieSocietate

Moldovagaz propune un nou tarif pentru gazele naturale: 15 lei pentru un metru cub

SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022.

Astfel, potrivit sursei, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie ridicat de la 10 196 la 14 437 de lei pentru o mie de metri cubi. Prin urmare, tariful pentru un metru cub (cu TVA inclus) pentru consumatorii casnici ar urma să coste 15 lei și 58 de bani.

„Tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune de presiune medie se propune să fie ridicat de la 8 586 la 12 827 de lei, de presiune înaltă – de la 8 268 la 12 509 de lei pentru o mie de metri cubi. În cazul rețelelor de transport gaze, tariful urmează să fie crescut de la 7 771 la 11 987 de lei pentru o mie de metri cubi în punctele de intrare, și de la 8 059 la 12 296 de lei în punctele de ieșire”, se mai arată în comunicatul emis de Moldovagaz.

În același comunicat, Moldovagaz menționează că principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție: „Această decizie este în strictă conformitate cu legislația, ea va permite să fie acoperit integral prețul de achiziție și astfel se va asigura executarea condițiilor contractuale de plată față de furnizorul de gaze naturale. Potrivit calculelor SA Moldovagaz, tarifele noi urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022. Tariful pentru gazele naturale la prețuri reglementate se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă”, se arată în comunicat.

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a instituit starea de urgență pe o perioadă de 60 de zile în data de 20 ianuarie. Aceasta este a doua stare de urgență la nivel național cauzată de situația gazelor naturale.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button