Economie

Moldovatransgaz vrea să construiască o nouă conductă magistrală

Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat Planul de dezvoltare a SRL Moldovatransgaz (operator principal al sistemului de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova) pentru anii 2022-2031.

Planul de dezvoltare a companiei controlate de întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz are în vedere realizarea unor investiții de circa trei miliarde de lei în următorii 10 ani: în construcția de noi rețele și capacități de producere; în rețele și capacități de producere existente; în echipamente de măsurare, aparate de control și diagnostică, aferente rețelelor, transmite sursa.

Modernizarea stațiilor de măsurare și predare a gazelor

În document (proiectul acestui Plan) sunt prevăzute principalele direcții strategice pentru asigurarea fiabilității aprovizionării cu gaze naturale pentru consumatorii Republicii Moldova (inclusiv regiunea transnistreană), ținând cont de situația instabilă din vecinătate, ce poate duce la modificarea rutelor prin teritoriul Ucrainei și Rusiei.

Astfel sunt prevăzute măsuri pentru asigurarea alimentării cu gaze în regim revers prin conductele magistrale de gaze Razdelnaia-Izmail (RI) și Shebelinka-Dnepropetrovsk-Krivoi Rog-Izmail (SDKRI) prin stația de măsurare a gazelor SMG Orlovka din țările balcanice sau din fluxul turcesc.

Unul din elementele acestui plan este reconstrucția și modernizarea punctului de măsurare a consumului de gaze Tocuz din Căușeni, care asigură alimentarea cu metan a municipiului Chișinău prin conducta Tocuz-Căinari-Mereni (TCM).

Conducta TCM poate fi alimentată din trei conducte magistrale: ATI, RI, ȘDKRI.

În cazul regimului de alimentare de la conducta magistrală Ananyev-Tiraspol-Izmail (АТI), este necesară majorarea capacității regulatoarelor la PMCG Tocuz, care îndeplinesc funcția de reducere a presiunii gazelor în conducta TCM din ATI, susțin autorii Planului. Potrivit documentului, regulatoarele existente nu oferă regim optim de reducere a presiunii gazelor.

Sunt planificate investiții în modernizarea (înlocuirea celor vechi cu alte noi) a 16 stații de predare gaze pentru asigurarea automatizată a proceselor tehnologice, care ar necesita alocarea a peste jumătate de miliard de lei. 

Construcția conductei magistrale transport gaze Drochia – Ungheni

Cea mai importantă investiție ar urma să fie construcția conductei magistrale transport gaze Drochia – Ungheni cu o lungime de 87,5 kilometri, diametru al țevii de 630 mm, presiune de 5,4 MPa (1 MPa – presiune atmosferică standard) și capacitate de transport de 3,27 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

De notat că această conductă era inclusă și în Planul actual de dezvoltare a SRL Moldovatransgaz pentru anii 2020-2029, care prevedea că deja în acest an vor fi instalați circa 30 de kilometri de gazoduct, care urma să aibă o lungime ceva mai mare – de 95 de kilometri.

S-a reușit însă doar elaborarea studiului de fezabilitate al acestei conducte. Or criza energetică şi scumpirea semnificativă a gazelor au generat un deficit enorm de resurse financiare și au dus la amânarea mai multor proiecte de investiții ale Moldovagaz și Moldovatransgaz.

Noul plan prevede startul construcției în anul 2025 și finalizarea conductei în anul 2027, iar volumul investițiilor preconizate este de circa 100 de milioane de euro (două miliarde de lei).

Potrivit Moldovatransgaz, conducta va asigura interconectarea sistemului rețelelor de transport gaze pe direcția România – Moldova – Ucraina, îmbunătățind astfel concurența pe piață și securitatea aprovizionării cu metan pentru regiunea balcanică și în Europa de Est.

În plus, ea va permite utilizarea facilităților de înmagazinare a gazelor naturale în cel mai mare depozit de stocare, aflat pe teritoriul Ucrainei, cu o capacitate totală de stocare de 32 de miliarde de metri cubi (dintre care peste 25 de miliarde de metri cubi în regiunea de vest a Ucrainei).

Un alt avantaj invocat este dezvoltarea pieței regionale a gazelor naturale și consolidarea rolului Republicii Moldova în calitate de culoar de tranzit.

Dar cel mai important este asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova prin diversificarea rutelor și surselor de aprovizionare și anume prin crearea unei noi rute de transport pe direcția România – Ucraina (regiunea de vest).

#Moldovatransgaz #conductă_magistrală #gaz

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button