Societate

Moldovenii care au călătorit în opt state din sudul Africii vor fi puși în carantină pentru 14 zile

Carantină timp de 14 zile pentru moldovenii care au sosit din opt state din sudul Africii. Sursă.

Astăzi a fost convocată de urgență ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, în legătură cu apariția noii tulpini a coronavirusului Omicron. Potrivit OMS, acest tip nou de coronavirus reprezintă o îngrijorare pentru populație, deoarece este mult mai rezistentă la tratament și vaccinuri.

CNESP a decis introducerea regimului de carantină de 14 zile pentru cetățenii Republicii Moldova care sosesc din opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi). Carantina poate fi întreruptă după a șaptea zi dacă persoanele în cauză efectuează un test PCR cu rezultat negativ. A fost stabilită și interzicerea accesului pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în aceste țări.

Totodată, Comisia a discutat despre posibilitatea introducerii ulterioare a unor măsuri suplimentare cu privire la persoanele care sosesc din state considerate cu risc de transmitere a noii tulpini, urmând a fi monitorizate atent evoluțiile epidemiologice și fluxurile de pasageri în următoarele zile.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost însărcinat să întreprindă măsurile necesare pentru a determina dacă există cetățeni ai Republicii Moldova în statele menționate mai sus și ce măsuri de repatriere pot fi întreprinse pentru aceștia, după caz.

Comisia recomandă evitarea deplasărilor peste hotare în cele 8 țări, precum și în alte state în care au fost depistate cazuri de infectare cu tulpina Omicron, fiind subliniată în cursul discuțiilor importanța informării prealabile cu privire la situația epidemiologică din țările de destinație.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button