Economie

Municipalitatea a economisit circa 15.000 de lei pentru o zi fără lumină. De săptămâna aceasta iluminatul stradal va fi conectat

Ion Ceban susține că timp de o săptămână fără electricitate, s-a economisit circa 15.000 de lei pentru o zi fără iluminat stradal. Edilul Capitalei precizează că odată ce Chișinăul nu are lumină, a devenit periculos de a te deplasa pe străzi, seara. Acesta nu va economisi pe „sănătatea oamenilor”, respectiv, începând din această săptămână, iluminatul stradal va fi conectat înapoi, pentru ca în orele de vârf, toți cetățenii și transportul să se poată deplasa în siguranță, transmite sursa.

Totodată primarul Chișinăului a rugat să fie convocată ședința Comisiei Situații Excepționale (CSE).

„Rog colegii viceprimari să fie convocată ședința CSE. Am economisit energie electrică în Chișinău, timp de câteva zile, aproape o săptămână. Am economisit suma de circa 15.000 de lei, ce au socotit specialiștii, per zi… Nu avem nevoie să economisim circa 15.000 de lei per zi, într-o Capitală cu circa 1 milion de locuitori, ca voi să faceți isterică, de fapt fără a explica oamenilor ce ați semnat, că ați semnat și cu românii. Acum înțeleg că nici cu intensitatea nu există o problemă. Nu am de gând să economisesc pe sănătatea oamenilor și pe siguranța cetățenilor. Este întuneric, ceea ce am văzut cu toții în aceste zile, este nesigur, atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi. Nu putem în Chișinău lăsa copiii să meargă prin beznă pentru că tot felul de specialiști de pe Facebook ne îndeamnă la solidaritate și să strângem lumina. La marea majoritatea obiectivelor din Capitală, becurile sunt de tip led”, a declarat Ceban în cadrul ședinței săptămânale a Primăriei.

Edilul a ținut să comunice și explicațiile oferite de specialiști.

„Explic ce susțin specialiștii. Volumul de energie electrică pentru iluminarea orașului pentru o oră în zi, total timp de o săptămână este de 0,02% din volumul total de energie electrică, consumată pe țară timp de o săptămână. Economia de 15.000 de lei pe zi pentru un milion de locuitori este per fiecare locuitor 0,000015 bănuți, adică practic nimic, ceea ce înseamnă că putem să asigurăm și având în vedere riscurile care sunt în perioada de seară, când toți oamenii, copii merg spre casă, cred că numai este oportun de deconectat iluminatul stradal în orele de vârf, repet seara când riscul sporit este și al accidentelor.  Siguranța cetățenilor este mult mai prioritară decât potențialele economii, care nu sunt nici acelea foarte însemnate. Costul de 15.000 de lei, per total, per municipiu, per 1 milion de locuitori, nu poate fi comparat nici cu viața nici cu sănătatea locuitorilor orașului. Depunem efortul de a menține energia, depinde și de fiecare în particular. Rugăm pe toți să facă economie. Rog să convocați ședința CSE”, a conchis Ion Ceban.

Săptămâna precedentă, în Capitală, iluminatul stradal a fost conectat cu o oră mai târziu și deconectat cu o oră mai devreme. Anunțul fusese făcut de primarul Ion Ceban. Acesta susținea că este o soluție pentru a economisi energia electrică. Totodată, edilul a mai precizat că iluminatul decorativ a fost deconectat cu excepția instalațiilor care sunt direct legate cu iluminatul stradal.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, i-a mulțumit primarului de Chișinău, Ion Ceban, pentru că s-a alăturat „efortului național” de economisire a energiei electrice. Potrivit vicepremierului, doar împreună putem trece peste aceste crize. 

TV8.md reamintește că în contextul crizei energetice, riscul de deconectări masive ale energiei electrice există în continuare, mai ales între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, potrivit căruia „Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România”. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 de euro/MW.

Totodată, acesta a supus consultărilor publice proiectul Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale în vederea reducerii consumului de resurse energetice și evitării întreruperilor de energie electrică pe perioada situației de alertă pe piața energiei electrice din Republica Moldova. Potrivit documentului, se propune deconectarea iluminatului stradal în anumite ore, funcționarea scărilor rulante într-o perioadă anumită, dar și folosirea lifturilor în unele intervale de timp.

În acest context, președinta Maia Sandu a convocat în ședință, luni, 24 octombrie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS). Anunțul a fost făcut de către instituția prezidențială care precizează că membrii Consiliului vor evalua situația în domeniul securității energetice.

#Ion_Ceban #lumină #iluminatul_stradal #conectare #siguranța_oamenilor

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button