Economie

Republica Moldova va fi scutită de achitarea contribuțiilor financiare anuale pentru participarea la programele Uniunii Europene

Republica Moldova va fi scutită de achitarea contribuțiilor financiare anuale pentru participarea la programele Uniunii Europene. Proiectul de lege privind ratificarea Acordului-cadru, încheiat prin schimb de scrisori, dintre Republica Moldova și Comisia Europeană pentru aplicarea suspendării contribuțiilor financiare ale Republicii Moldova la programele Uniunii Europene a fost examinat în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe și urmează să fie aprobat de către deputați, transmite sursa.

Acordul are drept scop suspendarea obligației Republicii Moldova de a plăti contribuția financiară anuală pentru participarea la programele Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027. 

În prezent, Republica Moldova are încheiate câteva Acorduri cu Uniunea Europeană pentru participarea țării noastre la о serie de programe tematice ale Uniunii Europene prevăzute în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, precum Fiscalis, Customs, Single Market Programme, EU4Health, LIFE, Horizon Europe, Union Civil Protection Mechanism, Connecting Europe Facility.

„Urmare a agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a consecințelor sale economice, financiare și politice pentru Republica Moldova, Comisia Europeană a înaintat Guvemului Republicii Moldova propunerea de suspendare a plăților contribuțiilor financiare, începand cu anul 2021, pentru participarea Republicii Moldova la Programele UE prevăzute în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Acordul-cadru cu Comisia Europeană a fost semnat la 23 ianuarie 2024. Documentul va fi propus spre examinare și ratificare în ședința plenară a Parlamentului.

#taxe#scutire#UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button