PoliticăRăzboi în Ucraina

Munteanu, despre declarațiile lui Ignatiev privind independența Transnistriei

Fostul deputat Igor Munteanu a comentat declarațiile așa-zisului ministru de externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev, care a declarat că Transnistria intenționează să obțină independența față de R. Moldova pentru ca mai apoi să se alipească la Rusia.

Munteanu, despre declarațiile lui Ignatiev privind independența TransnistrieiFoto: Deschide.md
Fostul deputat s-a referit și la amenințările Tiraspolului privind reluarea ostilităților militare în cazul în care ar fi ”suspendat acordul de încetare a focului” (27 iulie, 1992), transmite sursa.

Munteanu se întreabă, în context, de ce liderii separatiști amenință și sugerează că negocierile 1+1, de fapt, se imită.

„Apar câteva întrebări legitime în acest sens:

  1. Ce fel de negocieri se tot imită la noi în formatul ”1+1” și cu cine? Cu ce scop? De ce nu putem aplica sancțiuni nominale acelor persoane cu ranguri inventate la Tiraspol, care susțin separatismul și comit infracțiuni contra Constituției RM? Cine face lobby pentru ca acești oficiali transnistreni să circule liber prin RM, să utilizeze lesne Aeroportul internațional, să se plimbe pe la recepții galante, să-și schimbe banii în băncile din RM, rămânând ancorați la un proiect separatist, care poate exploda oricând?
  2. Cine are de câștigat din tot felul de înțelegeri secrete cu liderii separatiști, etichetați în presa controlată politic de la Chișinău drept ”oameni buni, antreprenori de ispravă, care nu vor război”, și care, iată, sunt cei care ne amenință direct cu războiul și care își doresc alipirea la Rusia? În numele cui se fac concesii MMZ și altor exportatori din regiune? Cu ce scop au fost semnate diverse protocoale promovate cu osârdie de OSCE, angajații căreia sunt astăzi blocați de a circula în stânga Nistrului, dar mereu gata să lucreze în interesul părții separatiste, mai puțin pentru scopul unei integrări dictate de Constituția RM, stat memru al OSCE?
  3. Din motive neclare, unii mai cred că de Transnistria este bine să se ocupe diplomații, fapt invalidat de realități. Crocodilii separatismului vor dispărea numai atunci când va seca mlaștina în care aceștia se hrănesc, din scheme de energie, contrabandă, monopoluri, corupție și spălări de bani. Or, aceste subiecte nu pot fi gestionate cu mănușițele albe sau prin delegarea lor unor vechi prieteni ai Moscovei imperialiste, indiferent de geneza lor. Dixit.”, se arată în comentariul lui Munteanu, publicat pe rețelele de socializare. Amintim că, într-un interviu pentru Ria Novosti, așa zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a declarat că Transnistria intenționează să obțină independența față de R. Moldova pentru ca mai apoi să se alipească la Rusia. Totodată, el a menționat că acest deziderat a fost exprimat de oamenii din regiunea separatistă în cadrul referendumului din 2006.

#Transnistria #Rusia #separatiști

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button