Societate

Mureșan: Moldova se bucură mai mult decât oricând de încrederea UE

Republica Moldova se bucură mai mult decât oricând de încrederea și aprecierea Uniunii Europene, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan în cadrul unui interviu pentru TVR Moldova. Totodată, referindu-se la integrarea europeană a țării noastre, Mureșan a spus că totul depinde de implementarea reformelor la Chișinău.

„Uniunea Europeană vede că oamenii din Republica Moldova doresc integrarea europeană, doresc modernizare, reformare, doresc să trăiască ca cetățenii Uniunii Europene în libertate, democrație, să susțină pe cine doresc. Și faptul că oamenii din Republica Moldova își doresc acest lucru, e un argument foarte important pentru Uniunea Europeană de a oferi această perspectivă de integrare”, a declarat eurodeputatul, transmite sursa.

Potrivit lui, un alt motiv pentru care relațiile dintre UE și Republica Moldova sunt atât de strânse, este faptul că actualmente la conducere se află oameni politici care își respectă angajamentele și care se bucură de o încredere la nivel internațional.

„Cel de-al treilea motiv este faptul că Uniunea Europeană a înțeles acum importanța Republicii Moldova. Pentru stabilitatea, pentru siguranța Uniunii Europene în ansamblu. Putem trăi siguri în Uniunea Europeană doar dacă statele din vecinătatea noastră sunt sigure și ele. Poți fi sigur doar dacă vecinul tău e sigur și de aceea Uniunea Europeană este dispusă în momentul de față să investească semnificativ în întărirea, în modernizarea, în dezvoltarea Republicii Moldova. Și am reușit împreună, în ultimii doi ani, să facem lucruri pe care nimeni nu le credea posibile în trecut. Am reușit să obținem decizia unanimă de începerea negocierilor de aderare și aceste negocieri vor începe în acest an. Republica Moldova este inclusă și integrată în tot mai multe programe europene acum, pas cu pas”, a declarat Mureșan.

Referindu-se la procesul de integrare europeană, politicianul a menționat că totul depinde de implementarea reformelor la Chișinău.

„Dacă vom avea și în următorii ani o guvernare serioasă, cum am avut în ultimii ani, cred că putem face pași repezi. În ultimii doi ani, am reușit să acordăm Republicii Moldova statut de stat candidat, să luăm decizia de începere a negocierilor. Pentru noi, România, acești primi pași au durat la finalul anilor 90, patru ani și jumătate. Pentru Republica Moldova mai puțin de doi. Deci Uniunea Europeană e hotărâtă să avanseze rapid. Totul va depinde de ritmul reformelor aici în Moldova și dacă vom avea în continuare o guvernare serioasă, pro-europeană, în care putem avea încredere, cum e aceasta. (…) Cred că președinta Maia Sandu procedează corect, enunțând anul 2030 ca țintă”, a adăugat europarlamentarul.

#Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button