Pe lângă agresiunea directă și crimele de război comise de către militarii lui Putin în Ucraina, Rusia mai aplică și o agresiune informațională împotriva întregii lumi. Un instrument util în acest sens s-a dovedit a fi propaganda rusească, exact ca și în cazul Germaniei naziste. Totodată, Putin și echipa sunt conștienți de faptul că propaganda nu este atotputernică și că chiar și rușii încep să se trezească, privind războiul din Ucraina sub un unghi mult mai adecvat.
Anume din acest considerent rușii au început să aplice pe larg operațiuni informaționale, bazate pe narative. Aceste “narative” au o proprietate excelentă – dintr-o parte, nu par a fi propagandă, dar din altă parte, promovează intens interesele rușilor, justificând agresiunea împotriva Ucrainei. În acest articol vom discuta despre câteva narative de acest fel.
Global Times: “SUA a mințit UE, provocând uniunea să aplice sancțiuni împotriva Rusiei”
În acest narativ al ziarului chinezesc nu doar că SUA este poziționat drept dușman al societății mondiale, dar și Uniunea Europeană este poziționată în ipostaza de “fraier” care s-a lăsat păcălit de către cei de la Washington. De fapt, orice persoană rațională înțelege că efectele sancțiunilor le-a resimțit și SUA inclusiv, prin creșterea prețurilor și creșterea inflației.
La baza acestui narativ stă premisa că anume SUA a inițiat procesul de aplicare a sancțiunilor împotriva Rusiei. În același timp este important să înțelegem că UE este independentă și, în cazul în care ar refuza să aplice sancțiuni, ar putea face acest lucru. Ideea este că sancțiunile reprezintă soluția vitală în acest context, iar vinovată de acest lucru se face doar Rusia, pentru că a declanșat agresiunea, și nicidecum țările care au decis să se opună prin aplicarea sancțiunilor.
Foreign Policy: Închiderea Nord Stream prevede o iarnă grea pentru Europa
Acest narativ preferat de către cei din Kremlin, la fel, poziționează problema energetică ca problemă în care se face vinovat oricine, doar nicidecum Rusia. Narativul îndeamnă la negocieri cu țara teroristă, țara care zilnic comite crime sângeroase împotriva poporului ucrainean. Ce fel de negocieri pot fi duse cu o asemenea țară?
Efectiv, chiar și în cazul în care UE va suferi o “iarnă grea”, acesta va fi un preț modest în comparație cu prețul, pe care îl achită în prezent poporul Ucrainean pentru propria libertate. În acest context, asemenea narativ nu sunt decât populiste și egoiste – exact ceea, de ce are nevoie în prezent Kremlinul pentru a dezmembra UE și societatea mondială.
Rossiiskaya Gazeta: „Respingerea resurselor energetice din Rusia ar putea distruge Uniunea Europeană”
În acest narativ Kremlinul direct spune despre faptul că Rusia utilizează dependența energetică a UE drept pârghie de șantaj politic și economic. Prin acest narativ Kremlinul urmărește scopul de a speria cetățenii țărilor europene, dar și a convinge proprii cetățeni că “în Rusia totul e bine, pe când UE și restul lumii se destramă”.
Aceste narative, precum am menționat și mai sus, au un singur scop – de a destabiliza situația în lume și în UE și de a poziționa Rusia din ipostaza unei jertfe a situației, și nicidecum din ipostaza unei țări teroriste, așa cum este de fapt. Anume din acest considerent responsabilitatea noastră este de a identifica aceste narative și de a înțelege ce anume se ascunde în spatele acestora.