Economie

Natalia Gavrilița: Dacă acest împrumut nu se întoarce până la 1 mai, preluăm rețeaua de gaz a țării

Dacă împrumutul de un miliard 50 de milioane de lei pe care Energocom îl oferă Moldovagaz nu este restituit până la 1 mai 2023, statul preia rețele de transport a gazelor naturale. Este declarația premierului Natalia Gavrilița, după ce Comisia Situații Excepționale a decis să ofere Moldovagaz un credit astfel încât compania să poată achita avansul către Gazprom pentru luna octombrie, notează IPN.

Ieri, în cadrul Comisiei Situații Excepționale a fost luată decizia de a oferi un credit de peste 1 miliard de lei companiei Moldovagaz, care urmează să achite plata respectivă către compania rusească Gazprom. Creditul este oferit până la 1 mai 2023 cu o dobândă de 21.5%. În calitate de gaj, compania Moldovagaz urmează să pună 100% din acțiunile pe care le deține în compania Moldovatransgaz.

„Noi trebuie să dăm cât mai puține motive Gazprom să ne deconecteze și din nou, din păcate, trebuie să venim în ajutorul Moldovagaz pentru a rezolva problema lichidităților. Anume această sumă de un miliard 50 de milioane de lei nu-i ajunge Moldovagaz pentru a achita avansul către Gazprom pentru luna octombrie. Noi am acceptat ca Energocom să ajute Moldovagaz, îi oferă acest împrumut la dobânda ratei de bază a Băncii Naționale care este 21,5% și drept gaj este rețeaua de transport care este un obiectiv de importanță strategică pentru securitatea energetică a țării”,  a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV

Premierul Natalia Gavrilița spune că în urma acestei decizii Moldovagaz își va onora integral plățile față de Gazprom, iar o eventuală decizie a concernului rus de a ne închide robinetul va avea doar raționamente politice.

„Dacă vom fi deconectați de la gazele naturale, trebuie să fie foarte clar că deconectarea are loc din motive politice, nu comerciale. Vom ataca în judecată dacă vom fi deconectați. În același timp, dacă nu se întoarce acest împrumut până la data de 1 mai 2023, noi preluăm rețeaua de transport a țării. Noi am acționat prin Comisia Situații Excepționale cu derogare de la prevederile legii care ar necesita decizia Consiliului de Administrație pentru a aproba acest gaj”, a punctat Natalia Gavrilița.

Șefa Executivului a explicat că în luna octombrie Gazprom livrează Republicii Moldova cu 30% mai puține volume de gaz decât necesarul. Mai mult, premierul a menționat că volume adiționale pentru luna noiembrie nu au fost rezervate. Ceea ce înseamnă că pentru luna viitoare ar putea fi livrate gaze naturale cu 60% mai puțin decât necesarul.

#Gazprom #Natalia_Gavrilița #împrumut #gaz

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button