Analize și opiniiInternaţionalRăzboi în Ucraina

Necesitatea de a sprijini Ucraina în războiul cu Federația Rusă: provocări și consecințe ale întârzierii partenerilor

Ucraina, aflată în permanență în fruntea luptei pentru integritatea sa teritorială, precum și pentru stabilitatea întregii regiuni, se confruntă în mod constant cu nevoia de a reaproviziona cu muniții și echipamente pentru forțele sale armate. Recent, această problemă a devenit deosebit de relevantă, în special în contextul furnizării de obuze de artilerie. A devenit cunoscut faptul că președintele francez Emmanuel Macron a susținut inițiativa cehă de a furniza Ucrainei 800 de mii de obuze de artilerie din țări din afara Uniunii Europene. Acesta a fost un nou pas în mișcarea rapidă de a oferi armatei ucrainene resursele necesare.

În primăvara anului 2023, Uniunea Europeană a promis că va transfera un milion de muniții în Ucraina, dar în timpul implementării acestei promisiuni, Ucraina a întâmpinat dificultăți, deoarece volumul de provizii nu a îndeplinit cerințele și nevoile. În plus, logistica lor a fost complicată de faptul că, pe tot parcursul iernii trecute, activiștii care se presupune că luptau pentru „condiții favorabile” au încercat să blocheze granița polono-ucraineană, dar, de fapt, întreaga conducere a mișcării este într-un fel sau altul legat fie de regimul lui Putin, fie de cel al lui Lukașenko.

Problemele cu producția de muniție în propriul complex de apărare i-au determinat pe aliați să caute căi alternative de aprovizionare, inclusiv prin căutarea de furnizori în afara țărilor UE. Problema este că acest lucru a trebuit gândit în prealabil, întrucât acordarea asistenței militare în cadrul obligațiilor formalizate anterior presupune, de asemenea, că partenerii vor putea oferi tot ce este necesar în termenul stabilit.

Armata ucraineană a suferit deja din cauza întârzierii, deoarece nu este în măsură să rețină asaltul invadatorilor ruși în fiecare punct de pe linia frontului dacă muniția promisă nu ajunge în poziții ca urmare sau sosește prea târziu. Separat, este de remarcat situația din Statele Unite, unde „epopeea” este încă în desfășurare cu întârzieri deosebite în asistența militară acordată Ucrainei și Israelului, ai căror autori sunt niște republicani care îl susțin pe Trump și necunoașterea lui cu privire la statutul Statele Unite ca garant al securității în lume pentru fiecare țară democratică. Acest lucru a dus la faptul că ucrainenii au fost nevoiți să se retragă din Avdiivka și cu prețul vieții soldaților lor.

Cu siguranță există câteva aspecte pozitive. Nu toți partenerii amână ajutorul și există un număr mare dintre cei care înțeleg consecințele intensificării agresiunii ruse în viitor și asupra țărilor lor. Chiar și la ultima Conferință de Securitate de la München, președintele ceh Petr Pavel a anunțat descoperirea a până la 800 de mii de obuze de calibru NATO standard, care ar putea fi trimise în Ucraina în câteva săptămâni, sub rezerva primirii finanțării pentru livrarea lor. Inițiativa cehă a fost susținută de Canada, Danemarca, Țările de Jos și Belgia, ultimele două țări alocând resurse financiare semnificative pentru achiziționarea de muniție.

Furnizarea suficientă și la timp a muniției de artilerie către Forțele de Apărare ucrainene este de mare importanță. Acest lucru nu numai că ajută la stăpânirea atacului inamic, dar salvează și viețile soldaților ucraineni care se află în prima linie de apărare a țării lor. Președintele francez a inițiat deja o discuție în cadrul NATO despre ce mecanism ar putea folosi țările pentru a ajuta Ucraina nu doar cu resurse militare, ci și cu soldați care ar putea asigura apărarea aeriană și să ajute la pregătirea recruților. Faptul că deja se vorbește despre așa ceva în Alianță este un semn foarte bun. Europa, deși nu în timp util, este conștientă de pericolul unei agresiuni ulterioare din partea Kremlinului. Trebuie ucis din răsputeri, și anume aici și acum, fără a mai aștepta încă 10 sau 20 de ani de întărire a militarismului și dictaturii în Federația Rusă.

Ucraina, simțind sprijinul partenerilor săi internaționali, continuă să-și consolideze capacitatea de apărare și lupta pentru independență. Cu toate acestea, provocările în furnizarea de muniție rămân relevante și trebuie depuse toate eforturile la toate nivelurile pentru a asigura securitatea și stabilitatea în regiune și în lume în ansamblu.

#Ucraina #război #muniții

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button