Internaţional

Franța, paralizată din nou de proteste de amploare față de reforma pensiilor. Incendieri și ciocniri cu poliția

Sute de mii de francezi protestează din nou pe străzile din marile oraşe franceze față de reforma care prevede creșterea vârstei de pensionare. La Lyon, au avut loc ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine, fiind folosite gaze lacrimogene, potrivit Le Parisien și Le Figaro.

O sută unsprezece persoane au fost arestate joi, în Franţa, în timp ce 154 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi, dintre care „unii grav”, potrivit unui bilanţ provizoriu postat pe Twitter de ministrul de Interne Gérald Darmanin, relatează AFP.

„Sprijin deplin pentru poliţişti, jandarmi, pompieri care îi protejează pe manifestanţi şi proprietatea publică şi privată”, a adăugat ministrul de Interne. Numărul manifestanţilor răniţi, între care câţiva constataţi de jurnalişti AFP, nu a fost disponibil imediat.

Cel puţin 57.000 de persoane au manifestat joi la Paris în cea de-a 11-a zi de mobilizare împotriva reformei pensiilor în Franţa, a declarat prefectura. Confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc joi după-amiază la Paris, în special lângă un restaurant favorit al preşedintelui Emmanuel Macron şi pe care protestatarii l-au atacat, într-o nouă zi de proteste sindicale împotriva creşterii vârstei de pensionare, dar participarea mai redusă le dă liderului de la Elysee şi guvernului său speranţa că manifestaţiile încep să-şi piardă suflul, notează AFP, Reuters şi DPA.

Manifestanții au intra cu forța în clădirea în care se află birourile BlackRock din Paris, cel mai mare administrator de fonduri din lume, relatează CNN. Aproximativ 100 de persoane, inclusiv reprezentanți ai mai multor sindicate, au stat la parterul clădirii timp de aproximativ 10 minute, scandând sloganuri împotriva reformei guvernamentale a pensiilor.

În urmă cu o zi, premierul Elisabeth Borne le-a spus liderilor celor mai importante opt centrale sindicale din țară că nu intenționează să retragă legea reformei pensiilor, pe care președintele Emmanuel Macron a spus că dorește să intre în vigoare până la finalul anului.

#proteste #Franța #reforma_pensiilor

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button