InternaţionalPolitică

Negocieri SUA – Rusia: Washingtonul ar fi dispus să discute despre posibilitatea unor restricții reciproce în estul Europei

Statele Unite sunt dispuse să discute despre limitarea posibilelor desfășurări de rachete ofensive în Ucraina și despre limitarea exercițiilor militare ale SUA și NATO în Europa de Est, în cadrul unei viitoare întâlniri a negociatorilor americani și ruși, care vizează dezamorsarea tensiunilor legate de consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei.

Însă un oficial de rang înalt de la Casa Albă care a informat reporterii despre discuțiile din 8 ianuarie a subliniat că orice acord va trebui să fie reciproc și să depindă de eliminarea de către Rusia a amenințărilor la adresa Ucrainei. Oficialul a reiterat, de asemenea, că nicio decizie nu va fi luată fără acordul Ucrainei sau al NATO.

Diplomații americani și ruși vor avea întâlniri pe 9 și 10 ianuarie, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de consolidarea militară rusă în apropierea graniței ucrainene, care ar putea indica faptul că Moscova pregătește o nouă incursiune în Ucraina.

Oficialul a declarat că un domeniu în care ar putea fi posibile progrese este legat de preocupările Rusiei cu privire la perspectiva amplasării de sisteme de rachete ofensive în Ucraina.

Președintele Joe Biden l-a asigurat deja pe președintele rus Vladimir Putin că Statele Unite nu au nicio intenție de a face acest lucru, „așa că acesta este un domeniu în care am putea ajunge la o înțelegere, dacă Rusia este dispusă să își asume un angajament reciproc”, a spus oficialul.

Washingtonul este, de asemenea, pregătit să discute posibilitatea unor restricții reciproce de ambele părți privind dimensiunea și amploarea exercițiilor militare, inclusiv cu participarea bombardierelor strategice în apropierea teritoriului celeilalte părți și a exercițiilor terestre.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button