Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Neutralitatea constituțională a Republicii Moldova nu mai poate proteja țara în caz de agresiune

Recent, într-un interviu pentru The Economist, Maia Sandu s-a expus referitor la tensionarea situației din Republica Moldova, inclusiv referitor la tensiunile din Transnistria. Președinta Republicii Moldova a menționat că neutralitatea nu mai garantează securitatea Republicii Moldova. Conducerea țării, în continuare, depune toate eforturile posibile pentru a ține țara departe de război, dar, cu părere de rău, atât timp, cât în Transnistria sunt dislocați militarii ruși, regiune separatistă joacă rolul unui butoi cu pulbere.

Republica Moldova – incapabilă să opună rezistență unei posibile agresiuni

Faptul că țara noastră are o armată “formală” nu reprezintă un secret, despre aceasta se vorbește deschis chiar și la cele mai înalte nivele. Republica Moldova nu dispune nici de infrastructură militară, nici de cadre militare calificate, nemaivorbind de echipament militar și arme. Momentan, țara reprezintă o țintă ușoară pentru agresorii ruși.

Revenind la neutralitate, aceasta deja nu mai reprezintă o garanție a securității și a suveranității, așa cum a fost gândit acum 3 decenii. Da, o țară neutră nu poate fi implicată în război, dar, să nu uităm cât de bine rușii, prin intermediul războiului hibrid și prin intermediul operațiunilor sub flag străin, reușesc să transforme țările neutre și suverane, în țări care “necesită a fi eliberate”.

Cu atât mai mult, Kremlinul a dat de înțeles nu doar odată conducerii de la Chișinău că Rusia califică acțiunile Republicii Moldove ca fiind neprietenoase, deși țara noastră nu s-a alăturat la sancțiuni și nu a sprijinit Ucraina decât prin ajutor umanitar al refugiaților. În acest context, există un risc real pentru Republica Moldova de a fi invadată, chiar dacă “se ține departe de război”.

Intenția Uniunii Europene de a sprijini protecția păcii în Republica Moldova

De faptul că neutralitatea nu mai oferă garanții Republicii Moldova sunt conștienți nu doar experții locali, dar și experții din Uniunea Europeană și din întreaga lume. Anume în acest context, în timpul vizitei sale la Chișinău, președintele Consiliului European, Charles Michel, a menționat că Uniunea Europeană are datoria să susțină Republica Moldova.

Precum a menționat și prim-ministrul Gavriliță, este vorba despre asistență în cadrul programului european pentru pace. Și este vorba despre echipament non-letal. Este echipament pentru susținerea serviciului medical militar, echipament pentru batalionul de ingineri geniști. Nu este vorba despre arme sau echipamente de atac.

În așa mod, într-o oarecare măsură poate fi compensată lipsa infrastructurii militare, problema care se acutizează în Republica Moldova pe zi ce trece. O asemenea soluție, fiind combinată cu faptul că recent Parlamentul European a votat Rezoluția prin care se cere acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, crește nivelul de siguranță al Republicii Moldova.

Până la urmă, în cel mai tragic și pesimist scenariu, dacă Federația Rusă va invada Republica Moldova, țara noastră nu va putea să se descurce individual, de aceea va trebui să ceară fie ajutorul țărilor vecine, fie ajutorul Uniunii Europene. Totodată, este important de a de înțeles Kremlinului că Republica Moldova nu va fi o țintă atât de ușoară, precum ar putea să pară. Dezvoltarea și întărirea relațiilor cu Uniunea Europeană poate fi o soluție eficientă în acest sens.

#Moldova #constitutie #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button