Analize și opinii

Parcursul electoral al Marianei Tauber în alegerile locale din Bălți

În urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, datorită rezultatului modest pe care l-a obținut, inclusiv la Bălți, Renato Usatîi, și-a declarat demisia din funcția de primar al municipiului Bălți. Acesta declara în acea perioadă că nici el și nici alți membri din echipa sa nu vor participa la următoarele alegeri locale. Funcția de primar interimar urma să fie ocupată de către viceprimarul Nicolae Grigorișin. Astfel, Comisia Electorală Centrală, a anunțat, în decursul zilei de 7 septembrie, hotărârea de a organiza alegeri locale pentru funcția de primar al municipiului Bălți în data de 21 noiembrie 2021. Data de 21 septembrie reprezintă începutul perioadei electorale pentru aceste alegeri mult disputate.

În cursa electorală din 21 noiembrie au fost înregistrați 11 candidați. Din partea partidelor aflate la guvernare principalii jucători ai acestei curse au fost:  Marcoci Boris, candidat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS); Alexandr Nesterovski, candidat al Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și Marina Tauber, candidat al Partidului Politic „Șor”.

Un jucător important în această cursă, înscris de data aceasta ca și candidat independent, a fost viceprimarul Nicolai Grigorișin. Acesta se considera favoritul cursei, plasându-se pe primul loc în sondajele efectuate la începutul campaniei electorale. Cel de-al doilea favorit al cursei electorale era considerat Alexandr Nesterovski care a fost contracandidatul lui R. Usatîi la scrutinul din 2019. Marea surpriză a scrutinului din 21 noiembrie a fost însă câștigul detașat al Marinei Tauber (Partidul „Șor”), aceasta obținând 47,93% din voturi, fiind urmată, la mare distanță, de Nicolae Grigorișin (IND), cu 20,93%, pe locul al treilea situându-se Boris Marcoci (PAS) și Alexandr Nesterovski (BCS), cu 14,08%. Turul al doilea al alegerilor urma să aibă loc în data de 5 decembrie, lupta dându-se între Tauber și Grigorișin.

Profilul candidatei – Marina Tauber

În data de 21 octombrie, candidata la funcția de primar al municipiului Bălți, din partea Partidului „Șor”, Mariana Tauber, s-a înregistrat în cursa electorală. Numele candidatei apare în atenția publică din Moldova dinaintea disputelor cu privire la funcția de primar al municipiului. Conform profilului RISE Moldova, aceasta este menționată în raportul companiei internaționale de audit Kroll care atestă faptul că Tauber a achiziționat în 2012 un pachet de 4,6 % din acțiunile Unibank, una dintre cele trei bănci implicate în frauda bancară de 13,7 miliarde de lei. În urma scandalului „Furtului Miliardului”, aceasta a cunoscut o ascensiune fulminantă în cariera politică. În 2018 a devenit primar al comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei, iar după alegerile parlamentare din februarie 2019 accede în Parlament, câștigând detașat pe circumscripția uninominală nr. 19 – comuna Ivancea, în componența căreia intră și Jora de Mijloc. După alegerile din 11 iulie 2021, M. Tauber se află pe poziția a doua în lista candidaților Partidului Politic „Șor” și în componența noului Legislativ de la Chișinău.

Desfășurarea campaniei electorale

Spre sfârșitul campaniei Marina Tauber înregistrează o evoluție extrem de bună în sondajele de opinie. Tauber a reușit să atragă de partea sa voturile bălțenilor prin sloganul „Bălțeni, sunt demni de o viață mai bună!” și prin programul politic extrem de ambițios și populist, în care propune atât o multitudine de acțiuni sociale și de modernizare a orașului, cum ar fi: acordarea ajutoarelor sociale pentru mame sau pentru bătrâni, crearea căminelor sociale, acordarea burselor de studiu pentru studenți, transport în comun gratuit, construirea parcurilor și grădinițelor, reparația drumurilor și iluminarea străzilor, cât și promisiuni extrem de excentrice, ceea ce vine în conformitate cu natura acțiunilor partidului din care face parte, promisiuni precum: construirea aeroportului din Bălți sau a parcului de distracție NordLand, similar parcului din Orhei („OrheiLand”), însă care „va fi și mai impunător”, după cum afirmă aceasta pe contul său de Facebook, altfel zis, Bălțiul urma să devină „orașul de vis!”.

Activitatea CEC

Activitatea Comisiei Electorale Centrale însă a spulberat promisiunile ambițioase ale candidatei Partidului „Șor” prin excluderea acesteia din turul II al alegerilor. Comisia Electorală Centrală a luat decizia, la data de 1 decembrie, de a merge în instanță pentru a cere anularea înregistrării candidaturii Marinei Tauber la funcția de primar de Bălți. Conform declarației oficiale CEC, această decizie a fost luată  ca „urmare a examinării rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale, a informațiilor disponibile în spațiul public, a informațiilor prezentate de autoritățile publice, a sesizărilor și plângerilor parvenite în adresa CEC, precum și a audierilor din cadrul ședinței” unde a fost formulată o bănuială de utilizare „de către candidatul Marina Tauber și în interesul acesteia a unor fonduri financiare nedeclarate de circa 152 727 lei”. Acești bani ar fi fost utilizați pentru alimentarea unor simpatizați (în număr de 70 de persoane), care au fost cazați la un camping de pe teritoriul municipiului Bălți în perioada 25 octombrie – 21 noiembrie 2021. Cheltuirea acestei sume nu a putut fi demonstrată de autorități, dar în urma efectuării controlului și a examinării probelor, CEC a constat „cu certitudine, utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de, cel puțin, 34 260 lei.” În declarația oficială CEC se menționează faptul că inclusiv Marina Tauber a confirmat și recunoscut că a desfășurat activități de campanie electorală prin cazarea, transportul și asigurarea serviciilor alimentare pentru cel puțin 20 de voluntari. Cu atât mai mult, CEC va declara că prin adunarea acestei sume nedeclarate (34 260 lei) la „cheltuielile deja contabilizate și prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puțin 9 514,80 lei care depășește plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripția electorală municipală Bălți”. CEC își va motiva decizia prin acționarea în parametrii articolului 75 al Codului Electoral alin. (5), lit. a) sub a cărui incidență intră ambele fapte ale candidatului.

La 2 decembrie, Marina Tauber a contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC privind excluderea sa din cursa electorală, potrivit acesteia „hotărârea CEC este ilegală” și „încalcă drepturile candidatului și al alegătorilor”. De asemenea, Tauber l-a acuzat pe principalul său contracandidat, Nicolai Grigorișin, de faptul că acesta încearcă să o scoată din cursa electorală și de faptul că acesta ar fi în colaborare, de fapt, cu partidul de guvernare PAS. În data de 3 decembrie, Judecătoria Bălți a respins contestația avocaților candidatului Partidului Șor împotriva excluderii acesteia de la alegeri. Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel Bălți.  CEC a confirmat, în data de 4 decembrie, luarea la cunoștință a hotărârii Judecătoriei Bălți și a confirmat anularea înregistrării concurentului electoral. Tot în 4 decembrie, cu o zi înainte de desfășurarea scrutinului electoral, trebuia să se ia decizia modalității organizării alegerilor în municipiul Bălți.

Decizia de amânare a scrutinului electoral a venit chiar în dimineața de 5 decembrie, cu patruzeci de minute înainte de deschiderea secțiilor de votare. CEC a argumentat această decizie prin „imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale pentru funcția de primar cu un singur candidat, în condițiile în care legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu 2 candidați”. Această decizie a fost extrem de contestată în mediul public și este decizia care a provocat scandalul din ultima săptămână.

Pe de o parte, se vorbește despre încălcarea dreptului alegătorilor care au aflat chiar în fața secțiilor de votare că scrutinul nu va mai avea loc, despre faptul că această acțiune a fost percepută ca dorința guvernării de a nu admite câștigarea alegerilor de către Partidul Șor, de asemenea, despre lacunele și breșele din Codul Electoral. Pe de altă parte însă, se susține necesitatea aplicării sancțiunilor în cazul încălcării legilor, necesitatea supravegherii și controlului activității financiare a partidelor politice pentru descurajarea faptelor de corupție și încălcare a legii, cu care suntem atât de obișnuiți în Republica Moldova, de asemenea, se subliniază că depășirea plafonului pentru campania electorală presupune și punerea pe picior de inegalitate a candidaților la alegeri și contaminarea rezultatelor acestora. Care vor fi consecințele și rezultate acestei acțiuni, care a provocat atâtea dezbateri și discuții în ultima săptămână în spațiul public moldovenesc sunt încă greu de prevăzut și depind de o multitudine de factori.

Cert este că CEC a anunțat luni că turul doi al alegerilor urmează să aibă loc în data de 19 decembrie. Deși bătălia urma să se dea între independentul Nicolai Grigorișin și candidatul PAS, Boris Marcoci, care s-a clasat pe locul al treilea la scrutinul din primul tur, acesta din urmă a declarat retragerea sa din cursa electorală, astfel, în noua cursă intră Alexandr Nesterovski (BCS), care a avut doar cu două voturi mai puțin decât candidatul PAS. 

Ecaterina Artiomov

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button