Politică

Nicu Popescu: NATO va adopta o declarație în cadrul Summitului de la Vilnius cu referire și la Republica Moldova

NATO va adopta o declarație în cadrul Summitului de la Vilnius cu referire și la Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, care a confirmat că va participa la summit-ul NATO de la Vilnius din 11-12 iulie, notează sursa.

În cadrul aceluiași eveniment va avea loc și o reuniune a miniștrilor de externe la care este invitată și țara noastră.

„Pentru R. Moldova, parteneriatul cu NATO este foarte important, pozitiv, care ne permite să menținem țara noastră în condiții de pace și calm. Lucrăm cu NATO pentru a fortifica capacitățile noastre de a asigura securitatea statului. NATO este o organizație care alături de Uniunea Europeană care asigură pacea pe continentul nostru. Pentru R. Moldova aceste relații sunt foarte importante.

La acest Summit așteptăm ca în declarația finală a NATO să fie adoptate semnale de sprijin pentru R. Moldova. Această declarație se negociază până pe ultima sută de metri în cadrul NATO. Este absolut clar că NATO este un partener de încredere și care ajută țara noastră”, a menționat Popescu în cadrul unei conferințe de presă.

Subiectul a fost discutat și de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a confirmat că va prezida reuniunea.

„Pot confirma că voi prezida o întâlnire la care vor participa miniștrii de externe printre care și Nicu Popescu. La NATO există un suport impecabil, activ și integrat pentru Republica Moldova. Cum spunea și Maia Sandu, a fi o țară neutră nu înseamnă că trebuie să fii slab. 

De aceea nu putem vorbi de garanții de securitate, dar inclusiv parcursul european al Moldovei implică și o evoluție a relației în sfera de securitate cu UE, cu NATO. Republica Moldova este unul dintre puținii parteneri ai UE și NATO, este în acest moment în fața unui război hibrid total pe care Rusia îl declanșează și avem tot interesul să îi ajutăm pe liderii de la Chișinău”, a declarat Geoană pentru Digi24.

#NATO #Republica_Moldova #summit

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button