Societate

Noi cazuri de gripă aviară în satele Moldovei: ANSA a înregistrat 5 focare noi

Noi cazuri de gripă aviară în satele Moldovei. Agenția națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că săptămâna trecută au fost înregistrate 5 focare noi în raioanele Edineț, Glodeni și Rezina. În total, de la începutul anului 2024 au fost raportate 27 de focare, atât la păsările sălbatice, cât și la cele domestice. Patru dintre ele au fost deja eradicate cu succes, transmite sursa.

În regim de urgență, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară. Astfel, au fost instituite  zone de protecție de 3 km  și  zone de supraveghere de 10 km, unde medicii veterinari desfășoară recensământul exploatațiilor de animale și evaluarea stării de sănătate a efectivelor de păsări.

Potrivit ANSA, în perioada 16.12.2023 – 26.01.2024 s-au înregistrat în total 64 de focare de gripa aviară înalt patogenă atât la fauna sălbatică, cât și în gospodăriile oamenilor. Dintre acestea,  37 de focare au fost raportate în 2023 (13 fiind la păsări domestice și 24 la păsări din fauna sălbatică). Iar alte 27 de focare (22 fiind la păsări domestice și 5 la păsări sălbatice) s-au înregistrat de la începutul anului 2024.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină păsările în interiorul curților și la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat personalul veterinar.

#gripă_aviară#ANSA#focare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button