EconomieSocietate

Bine de știut! Elevii claselor primare, din Chișinău, pot călători gratuit, fără a prezenta carnetul de elev

Elevii claselor primare, din municipiul Chișinău, nu mai sunt obligați să prezinte carnetul de elev, pentru a putea călători gratuit cu autobuzul sau troleibuzul. Aceștia vor prezenta doar abonamentele nominale anuale care le sunt eliberate în cadrul instituțiilor de învățământ unde-și fac studiile. Informația a fost confirmată, pentru Suntparinte.md, de către Andrei Pavaloi, șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport Chișinău. O circulară în acest sens a fost deja transmisă tuturor directorilor instituțiilor de învățământ, scrie sursa.

Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe unde au participat responsabili ai Direcției educație și Direcției transport public și căi de comunicație. Abonamentele au fost distribuite tuturor instituțiilor de învățământ de către Direcția generală educație, tineret și sport Chișinău. Fiecare instituție va perfecta abonamentele (fotografia elevului, aplicarea ștampilei instituției de învățământ și a semnăturii persoanei responsabile), după care le va repartiza elevilor.

În circulara emisă de Direcția transport este precizat faptul că elevul va trebui să prezinte taxatorului sau controlorului doar abonamentul de călătorie. În plus, această măsură va diminua cazurile de pierdere concomitentă a ambelor acte.

În cazul pierderii abonamentului, elevul se va adresa administrației instituției de învățământ, pentru a-i fi perfectat duplicatul abonamentului, prezentând anunțul publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, dar nu mai mult de o dată pe parcursul unui an. În caz de pierdere repetată, va fi necesară achitarea cheltuielilor legate de confecționarea abonamentului.

Autoritățile municipale susțin că 40 000 de elevi ai claselor I-IV beneficiază de abonamente anuale.

Reamintim că pot călători gratuit atât în orașul Chișinău, cât și în suburbiile municipiului persoanele domiciliate în Chișinău, care fac parte din următoarele categorii:

  • 200 de mii de pensionari. Persoanele vor trebui să prezinte legitimația în legătură cu limita de vârstă.
  • Copiii de până la 7 ani și elevii din clasele I-a – a IV-a.
  • Alte categorii de persoane: aleșii locali (în raza unității administrativ-teritoriale respective); funcționarii publici cu statut special din cadrul MAI; carabinierii, în timpul deplasării în scop de serviciu; membrii gărzii populare în perioada executării funcției; cetățenii RM cu distincțiile „Ordinul Republicii”, „Eroii Uniunii Sovietice”, „Eroii Muncii Socialiste”, cu ordinele „Slava”; veteranii de război și invalizii de război; donatorii voluntari permanenți de sânge; cetățenii de onoare ai mun. Chișinău; angajații Inspectoratului Ecologic de Stat; colaboratorii Serviciului de Stat de Curieri Speciali; persoanele supuse represiunilor politice; ofițerii de informație și securitate; persoanele cu dizabilități (în baza legitimației).

#abonamente_de_transport_public #elevii_claselor_primare #Chișinău

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button