InternaţionalPolitică

Noi pretenții de la Moscova: Moldova vrea să reducă statutul limbii ruse

Ministerul rus de externe reacționează la afirmațiile președintelui R. Moldova Maia Sandu, care a declarat că pretențiile la adresa autorităților moldovenești cu privire la încălcarea drepturilor cetățenilor vorbitori de limbă rusă sunt false și reprezintă o încercare de a destabiliza situația din țară.

Președintele a subliniat că nimic nu îi amenință pe cetățenii moldoveni vorbitori de limbă rusă, iar aceștia se bucură de toate drepturile și respectul în condiții de egalitate cu ceilalți cetățeni, transmite Știri.md.

În acest sens, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu declarațiile Maiei Sandu. Drept argumente pentru presupusa reducere a statului limbii ruse și încălcare a drepturilor cetățenilor moldoveni vorbitori de rusă Zaharova a menționat restricțiile în legătură cu anumite site-uri mass-media de limbă rusă și televiziuni rusești. 

„Pe 26 februarie anul acesta accesul la site-ul agenției de presă Sputnik Moldova a fost blocat. Ulterior, restricții similare au fost impuse pe site-urile mai multor alte mass-media moldovenești de limbă rusă și rusă.

Din luna martie a acestui an, în Moldova există interzicerea programelor de televiziune de știri și social-politice rusești, posturile de televiziune în limba rusă sunt amendate în mod regulat. Pretextele pentru restrângerea libertății de exprimare, a presei și a libertății de exprimare sunt mai mult decât „democratice” – „combaterea dezinformării”, „acoperirea unilaterală” a unei operațiuni militare speciale, „informații inexacte” care ar putea dăuna securității naționale a țării”, s-a arătat nemulțumită Zaharova. 

Totodată, purtătoarea de cuvânt a MID-ului rusesc s-a arătat deranjată că „proiectul de buget al Republicii Moldova pe anul 2023 nu prevede finanțarea postului MIR TV”.

Ea s-a referit și la faptul că la sfârșitul lunii aprilie a acestui an, chiar înainte de sărbătorirea Zilei Victoriei, au intrat în vigoare modificări la Legea privind combaterea activităților extremiste și la Codul contravențiilor administrative, în urma cărora au fost introduse pedepse pentru utilizarea atributelor și simbolurilor războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

O altă nemulțumire a rușilor este faptul că la 1 decembrie anul acesta Parlamentul Moldovei a adoptat amendamente la Codul Electoral, potrivit cărora  buletinele de vot ar urma să fie emise exclusiv în limba de stat, în timp ce în limba rusă pot fi tipărite doar la cererea comisiilor electorale locale.

Zaharova a ajuns la concluzia că „autoritățile moldovenești urmăresc o linie de reducere conștientă a statutului limbii ruse și de a o scoate din viața socială și politică”.

În acest sens ea a făcut apel la conducerea Republicii Moldova „să nu denatureze faptele, ci să se concentreze pe îndeplinirea promisiunii preelectorale a președintelui Sandu de a depune toate eforturile pentru ca utilizarea limbii ruse în țară să fie la un nivel”.

#Moscova #pretenții #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button