Economie

Noul an a început cu o scumpire record la carburanți. ANRE explică motivul majorării prețurilor la produsele petroliere

„Creșterea prețurilor la produsele petroliere în noul an se datorează, în mare măsură, faptului că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova”, se menționează într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică, după scumpirea record a carburanților.

„În acest context, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) menționează că, prin Legea nr. 257 din 16.12.2020 au fost majorate gradual cotele accizelor pentru o perioadă de 3 ani, respectiv, pentru anii 2021 – 2023, la majoritatea mărfurilor supuse acestui tip de impozitare. În rezultat, din 1 ianuarie 2022 acciza pentru o tonă de benzină importată s-a majorat cu 586 de lei și pentru o tonă de motorină – cu 237 de lei, care în consecință se reflectă în prețul final la pompă, în mărime de plus 54 bani/litru la benzina COR 95 și 25 bani/litru la motorină.

Acest fapt, cumulat cu ultimele tendințe de creștere a prețurilor la bursele internaționale, a generat pentru ziua de mâine, 4.01.2022, următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

  • Pentru benzina COR 95 – 21,30 lei/litru,
  • Pentru motorină – 17,73 lei/litru.

ANRE subliniază că, majorarea prețurilor bazată pe creșterea cotei accizelor poartă un caracter unic, fiind aplicată în prima zi de calcul a anului nou. În continuare, evoluțiile zilnice ale prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard vor fi influențate exclusiv de nivelul cotațiilor la bursele internaționale și ratele de schimb ale monedei naționale în raport cu dolarul SUA”, se menționează în comunicatul remis de ANRE.

„Agenția reiterează că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard asigură prețuri corecte, transparente și ușor de verificat, reflectând fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor. Totodată, mecanismul actual de formare a prețurilor exclude orice posibilitate a companiilor petroliere să intervină în procesul dat prin eventuale majorări nejustificate ale acestora”, se mai precizează în comunicat.

Anul 2022 a început cu o scumpire record la carburanți. Astfel, potrivit deciziei ANRE, pentru 4 ianuarie, prețul pentru un litru de benzină va trece pragul de 21 de lei, după o scumpire cu 60 de bănuți. Și litrul de motorină va costa, mâine, cu 31 de bănuți mai mult.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button