Politică

Noul ministru al Marii Britanii a vizitat Moldova. Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor strategice dintre Moldova și Marea Britanie

Șefa statului Maia Sandu și vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu noul ministru de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, David Cameron, care se află în tranzit în R. Moldova. Oficialii au discutat despre interesul comun pentru consolidarea relațiilor strategice dintre Moldova și Marea Britanie, concentrându-se asupra beneficiilor pentru diaspora noastră, relatează sursa.

Popescu susține cu au abordat subiecte precum semnarea acordurilor pentru conversia reciprocă a permiselor și reducerea tarifelor la roaming, „inițiative ce vor aduce avantaje semnificative pentru comunitatea noastră din Regat”.

De asemenea, s-a discutat și despre intensificării colaborării în eforturile de combatere a corupției și aducerea în fața justiției a celor responsabili pentru prejudicierea statului și a cetățenilor R. Moldova.

„Consolidarea relației cu Marea Britanie reprezintă un element esențial în întărirea rezilienței și securității țării noastre”, afirmă Popescu.

Și președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu oficialul britanic.

„Am exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de Regatul Unit Ucrainei: crucial pentru securitatea Moldovei și pentru stabilitatea și prosperitatea Europei. Am discutat despre securitatea Mării Negre, cooperarea bilaterală și poziția noastră unită împotriva corupției”, a scris șefa statului pe X.

Noul ministru britanic de externe, David Cameron, s-a întâlnit joi, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în prima sa deplasare în străinătate în noua sa funcție, și s-a angajat să continue să ofere sprijin militar pentru efortul de război al Ucrainei „oricât de mult timp va fi nevoie”.

Cameron, un fost prim-ministru care a revenit la guvern printr-o numire surpriză luni, în cadrul unei remanieri a cabinetului, a declarat că a dorit ca această deplasare la Kiev să fie prima sa vizită diplomatică.

Remanierea guvernamentală a fost declanșată de decizia lui Sunak de a o demite pe ministrul său de interne Suella Braverman ca urmare a criticilor acesteia privind modul în care poliția a gestionat un marș pro-palestinian, care au divizat Partidul Conservator.

David Cameron a fost prim-ministru al Regatului Unit și liderul Partidului Conservator din 2010 până în 2016, când și-a dat demisia ca urmare a referendumului privind Brexit, când 52% dintre cetățenii britanici prezenți la vot au votat pentru ieșirea țării lor din Uniunea Europeană, marcând o premieră în istoria construcției europene, în pofida unui acord special negociat de Cameron cu liderii UE pentru rămânerea țării în UE.

Revenirea neaşteptată a lui David Cameron în prima linie a politicii britanice vine după ce acesta şi-a petrecut ultimii şapte ani scriindu-şi memoriile şi implicându-se în afaceri, inclusiv în Greensill Capital, o firmă financiară care ulterior s-a prăbuşit, scrie Reuters și Mediafax.

#Marea_Britanie#ministru#vizită#Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button