Internaţional

Ursula von der Leyen: Nu trebuie să mai depindem de gazul rusesc

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, s-a adresat în dimineața de miercuri, 16 februarie curent, deputaților europeni reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, prilej cu care a transmis că Uniunea Europeană și-a învățat deja o lecție din actuala criză provocată de Federația Rusă și a reiterat importanța ca statele membre să nu mai depindă pe viitor de gazul rusesc, transmite sursa.

„În ultimele săptămâni, am analizat toate scenariile posibile dacă Rusia decide să întrerupă parțial sau total aprovizionarea cu gaz către UE. Și pot spune că pentru această iarnă suntem în siguranță. În plus, am elaborat, de asemenea, împreună cu statele membre, un nou set de măsuri de urgență, pe care le-am putea declanșa în cazul unor întreruperi complete. Dar una dintre lecțiile pe care le putem trage deja din această criză este că trebuie să ne diversificăm sursele de energie și să nu mai depindem de gazul rusesc și să investim masiv în surse de energie regenerabilă. Acestea sunt nepoluante și bune pentru planetă, sunt produse în țara noastră și sunt bune pentru independența noastră”, a transmis Ursula von der Leyen din hemiciclul Parlamentului European.

De asemenea, aceasta a informat că Executivul European poartă discuții cu o serie de țări care sunt pregătite să își intensifice exporturile de gaz natural lichefiat către UE: „Acest lucru a dus, în ianuarie, la livrări record de gaz natural lichefiat – peste 120 de nave, echivalentul a 10 miliarde de metri cubi de gaze.”

„În plus, de la anexarea Crimeei, am crescut numărul de terminale GNL în Europa. Ne-am consolidat rețeaua paneuropeană de conducte și de interconectare a energiei electrice. Iar partea bună este că aceste investiții în infrastructură vor fi în viitor coloana vertebrală a aprovizionării cu hidrogen verde”, a mai adăugat aceasta.

#Ursula_von_der Leyen #gaze_naturale #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button