Societate

O companie de turism a pus la cale o schemă de falsificare a certificatelor Covid-19

În perioada lunilor octombrie-decembrie 2021, oamenii legii au documentat activitatea unei companii de turism din Chișinău. Aceștia din urmă, pe parcursul anului 2021, în scop de profit, au falsificat certificate medicale privind testarea la virusul Covid-19, care erau eliberate de un laborator medical privat din capitală. Certificatele medicale erau falsificate pentru clienții companiei de turism care plecau peste hotarele țării la odihnă și la muncă prin intermediul respectivei companii, transmite sursa.

În scopul probării acțiunilor ilegale, la 10 decembrie 2021, polițiștii au descins cu percheziții la domiciliul și sediul oficiului figuranților. În rezultatul perchezițiilor au fost depistate și ridicate tehnică de calcul în care se aflau mostre în format electronic ale certificatelor medicale false, certificate medicale deja imprimate fiind eliberate de laboratorul medical privat din capitală, înscrisuri de ciornă cu datele de identitate ale persoanelor cărora deja le-au fost perfectate certificatele medicale false și au plecat în Polonia și Germania, peste 200 de anchete ale altor persoane care au plecat peste hotare și care urmau să plece la câștig pe teritoriul țărilor spațiului Shengen, imprimante și telefoane mobile folosite în scop infracțional.

Fiind documentată schema respectivă a fost stabilită încă o companie nerezidentă, fondată de aceiași factori de decizie, care elibera formal invitații la muncă și contracte individuale de muncă peste hotarele țării, astfel încât să fie permisă intrarea, șederea și tranzitarea persoanelor pe teritoriul țărilor Shengen în urma impunerii restricțiilor epidemiologice la traversarea hotarelor.

Persoanele cărora li se organiza deplasarea la câștig în țările din spațiul Shengen, urmau să achite pentru serviciile oferite sume de bani de la 500 la 1000 de euro.

La moment, investigațiile continuă în vederea stabiliri implicării tuturor figuranților la comiterea infracțiunii.

Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă amendă în mărime de la 27 500 de lei până la 47 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de pînă la 5 ani.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button