Analize și opiniiEconomie

„O lovitură economică”. Reacția Tiraspolului la intenția Chișinăului de a acorda statut de monopol fiscal întreprinderii Metalferos

Vitalii Ignatiev, responsabil de relațiile externe ale regiunii transnistrene, a evaluat negativ intenția Chișinăului de a acorda statutul de monopol fiscal întreprinderii de stat Metalferos. Declarații în acest sens au fost făcute de Ignatiev la o întrevedere cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană Thomas Mayr-Harting, transmite sursa

Ignatiev a numit inițiativa autorităților de pe malul drept de a acorda un monopol fiscal Metalferos drept o „presiune economică în creștere” asupra Transnistriei. 

„Intenția Chișinăului de a acorda statut de monopol fiscal întreprinderii de stat Metalferos au fost evaluate extrem de negativ. Vitalii Ignatiev a atras atenția asupra declarațiilor ministrului Economiei al Republicii Moldova că acest demers este îndreptat exclusiv împotriva intereselor Uzinei Metalurgice din Rîbnița și are ca scop obținerea unei surse suplimentare de venit pentru bugetul Republicii Moldova. Diplomatul a numit acțiunile Republicii Moldova „o lovitură economică și un demers politic” care provoacă tensiune”, a relatat serviciul de presă de la Tiraspol. 

Menționăm, pe 4 iunie, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba a declarat că decizia de a institui un monopol fiscal asupra vânzării de fier vechi de către întreprinderea de stat Metalferos vizează exclusiv Uzina metalurgică moldovenească (MMZ) din Rîbnița și ar putea deveni o sursă suplimentară de venit la bugetul de stat.

Mai precizăm că autoritățile au pus în discuție publică până pe 7 iunie decizia de a acorda monopol fiscal întreprinderii de stat Metalferos. Aceasta înseamnă că numai Metalferos va putea vinde fier vechi MMZ pentru reciclare. Iar MMZ va putea cumpăra deșeuri de metale feroase doar de la Metalferos.

#Metalferos #Transnistria #Ignatiev

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citind acum
Close
Back to top button