Război în Ucraina

O navă a luat foc duminică în portul Sevastopol din peninsula ucraineană Crimeea

Surse militare de la Kiev afirmă că este vorba de nava de salvare submarină Kommuna, un catamaran lansat la apă în 1912, în prezent probabil cel mai vechi vas în serviciu activ din marina militară rusă. Reprezentantul Armatei Voluntare Ucrainene din Sud, Serghei Bratciuk, a catalogat scufundarea navei drept lucru destul de simbolic, ca o lovitură uriașă pentru Rusia, scrie sursa.

„Luând în considerare că este cu adevărat o raritate încă din flota imperială a Mării Negre, atunci pentru Rusia lipită avem încă o lovitură uriașă emoțional-morală astăzi. Și desigur, asta nu poate să nu ne bucure. În orice caz, dacă nava își îndeplinea funcțiile corespunzătoare, atunci înțelegem că astăzi nu mai poate îndeplini aceste funcții. Pentru ei este un minus, iar pentru noi – un plus”.

Forțele ruse au atacat orașul Harkov duminică seară, rănind cel puțin un civil, a transmis guvernatorul din Harkov, Oleg Sinegubov, citat de The Kyiv Independent. Conform sursei citate, un tânăr de 19 ani din Harkov a suferit răni de schije la picioare și este internat. Nu au fost raportate alte victime.

Moscova susține că forțele sale au avansat spre orașul-cheie Ceasiv Iar din estul Ucrainei și că a preluat controlul unei așezări situate la vest de orașul Bahmut. Statul Major General al forțelor armate ucrainene a anunțat în raportul zilnic că respins atacuri în sat.

Volodimir Zelenski a făcut apel, în mesajul video de duminică seară, la eforturi pentru a se reduce la minimum timpul scurs între deciziile politice de a furniza ajutor militar și înzestrarea propriu-zisă a soldaților de pe front.

Aprobarea de către Congresul SUA a ajutoarelor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina va permite Forțelor Armate ucrainene să își ia o pauză pe câmpul de luptă, deși este puțin probabil ca acest lucru în sine să schimbe cursul războiului, scrie Bloomberg.

Publicația notează că mult va depinde de cât de repede va ajunge ajutorul american în prima linie. Cu pachetul de ajutor blocat în Congres timp de șase luni, forțele armate ucrainene s-au luptat cu o lipsă din ce în ce mai gravă de muniție și forță de muncă, în timp ce forțele de la Kremlin își făceau avantaj.

Potrivit lui Nikolai Beleskov, cercetător la Institutul Național de Studii Strategice din Kiev, ajutorul oferă un spațiu de respirație armatei ucrainene și îi va ajuta să încetinească avansul Kremlinului, să conducă o „apărare eficientă” și să minimizeze pierderile. Dar a merge mai departe necesită mai mult ajutor, o perspectivă dificilă în SUA având în vedere rezistența republicanilor din Congres.

#SUA #Rusia #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button