Oficialii ucraineni din domeniul apărării susțin că Rusia a mărit numărul de trupe în apropierea graniței cu Ucraina la 120.000 de soldați, inclusiv personal suplimentar al armatei, forțelor aeriene și navale. Sursă.
Potrivit celei mai recente evaluări a securității în zonă, care a fost împărtășită cu jurnaliștii de la CNN de sursele de securitate ucrainene, Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că echipamentele militare de luptă, cum ar fi tancuri, vehicule armate și rachete „Iskander”, rămân în apropierea graniței cu Ucraina.
„Rusia menține constant unitățile sale militare la graniță pentru a menține tensiunea în regiune”, se arată în evaluarea Ministerului Apărării de la Kiev. Acest lucru îi permite să „creeze rapid forțe de lovitură și să pună bazele unei întăriri rapide”, mai sugerează evaluarea.
În ultimele luni a crescut numărul de forțe militare grupate de-a lungul frontierei dintre Rusia și Ucraina, ceea ce i-a făcut pe oficialii ucraineni și occidentali să se alarmeze.
CNN a raportat săptămâna trecută că forțele militare ruse au capabilități de-a lungul graniței cu Ucraina să efectueze o invazie rapidă și imediată, inclusiv construirea de linii de aprovizionare, cum ar fi unități medicale și combustibil, care ar putea susține un conflict prelungit. Cu toate acestea, președintele rus, Vladimir Putin, a descris sugestia că Rusia ar invada Ucraina drept „provocatoare”.
„Rusia duce o politică externă pentru pace, dar ea are dreptul de a-și garanta securitatea pe termen mediu și lung”, a afirmat miercuri Vladimir Putin, în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, la Soci, pe litoralul rus al Mării Negre. Liderul de la Kremlin a subliniat, totodată, îngrijorarea Moscovei față de perspectiva aderării Ucrainei la NATO.
În cadrul summitului virtual de marți, care a devenit în anumite momente ușor tensionat, președintele american, Joe Biden, l-a avertizat pe Vladimir Putin cu privire la invadarea Ucrainei, precizând că Washingtonul pregătește o serie de sancțiuni economice dure „cum nu s-au mai văzut” în cazul în care forțele ruse ar demara o incursiune armată în Ucraina.
Summitul dintre cei doi președinți s-a terminat fără nicio concluzie privind eventualitatea în care Putin se hotărăște să lanseze o invazie în Ucraina, au declarat ulterior oficialii americani.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat luni că acumularea de trupe ruse la graniță reprezintă o încercare de a răspândi frica și neliniștea în Ucraina și de a împiedica Kievul să se apropie de NATO și de aderarea la Uniunea Europeană.
„Această acumulare a trupelor ruse de-a lungul graniței noastre este un obiectiv principal al lor, pentru a crea un proces de destabilizare în interiorul țării noastre, care să ne oprească ulterior calea”, a declarat Reznikov. Acesta a mai spus că va avea loc un „masacru cu adevărat sângeros” dacă Rusia decide să invadeze Ucraina și a avertizat că „și rușii se vor întoarce în sicrie”, pe fondul îngrijorărilor cu privire la mișcările de trupe la granița țării.
Potrivit ultimei evaluări ucrainene, Rusia intensifică și operațiunile din țara vecină Belarus, care se învecinează la nord cu Ucraina.
Raportul Ministerului Apărării de la Kiev evidențiază că unele unități ale armatei ruse rămân în apropierea graniței Rusiei cu Belarus „la o distanță de aproximativ 260 km de granița de stat a Ucrainei”.
Rusia și-a intensificat, de asemenea, strângerea de informații despre Ucraina, adaugă raportul, numărul zborurilor cu avioane de recunoaștere de-a lungul graniței cu Ucraina, deasupra Mării Negre și a Mării Azov, triplându-se față de aceeași perioadă a anului trecut.
Președintele american, Joe Biden, a exclus miercuri trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina în cazul unei escalade militare, deși SUA vor trimite arme de calibru și muniție forțelor de apărare ucrainene săptămâna aceasta, ca parte a unui pachet de asistență de securitate în valoare de 60 de milioane de dolari, aprobat la începutul acestui an, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.