Societate

OMS despre necesitatea unui nou vaccin, adaptat variantei Omicron

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă vaccinurile anti-COVID-19 existente oferă o protecţie adecvată împotriva variantei extrem de contagioase Omicron, chiar dacă producătorii de vaccinuri dezvoltă o nouă generaţie de seruri, transmite sursa.

Cea mai recentă notă de informare a agenţiei ONU îşi propune să răspundă celor mai importante întrebări despre noua variantă de coronavirus apărută prima dată în noiembrie, precum cele legate de severitatea, transmisibilitatea şi abilitatea sa de a evita protecţia oferită de vaccinurile existente. Aceasta stabileşte, de asemenea, priorităţile pentru statele sale membre.

Însă la una dintre întrebările cheie – dacă este nevoie de un nou vaccin specific pentru Omicron – agenţia ONU nu a putut oferi un răspuns imediat.

“Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege mai bine abilitatea variantei Omicron de a evita protecţia oferită de vaccinurile anti-COVID-19 şi de imunitatea indusă de infecţie, dar şi răspunsurile specifice ale Omicron la vaccinuri”, se afirmă în nota OMS.

Unii producători de vaccinuri dezvoltă deja o nouă generaţie de seruri care vizează varianta extrem de contagioasă detectată pentru prima dată în Africa de Sud şi Hong Kong, scrie Agerpres.

Luni, directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că un vaccin anti-COVID-19 modificat care vizează în mod specific varianta Omicron ar fi probabil necesar, iar compania sa ar putea avea unul gata de lansare până în martie.

La rândul său, compania Moderna a anunţat că lucrează la un vaccin candidat adaptat variantei Omicron, însă este puţin probabil ca acesta să fie disponibil în următoarele două luni.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button