Război în Ucraina

OMS: ne pregătim pentru posibile atacuri chimice în Ucraina

Militar rus cu o mască de gaze pe figură. Foto: Profimedia Images

Organizaţia Mondială a Sănătăţii se pregăteşte pentru posibile „atacuri chimice” în Ucraina, a declarat, joi, directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, relatează sursa.

„Având în vedere incertitudinile situaţiei actuale, nu există asigurări că războiul nu se va înrăutăţi”, a afirmat Hans Kluge, într-un comunicat transmis jurnaliştilor din Liov, Ucraina.

„OMS ia în considerare toate scenariile şi îşi face planuri pentru diferite situaţii care ar putea afecta oamenii din Ucraina, de la continuarea acţiunilor soldate cu victime în masă, până la atacuri chimice”, a afirmat el, fără a oferi alte detalii.

Oficiali occidentali şi-au exprimat în mod repetat temerile că Rusia ar putea folosi arme chimice şi biologice în Ucraina, existând riscul ca efectele să fie resimţite şi în afara graniţelor ţării.

Ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul, fără a oferi dovezi, că ar planifica un atac chimic împotriva propriilor cetăţeni pentru a acuza Moscova că foloseşte arme chimice în invazia din Ucraina, lansată pe 24 februarie.

În acelaşi discurs, care a fost amânat din cauza unei alerte de raid aerian la Liov, Kluge a afirmat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii îşi coordonează eforturile cu Uniunea Europeană pentru a tria pacienţii care sosesc din Ucraina şi pentru a aranja ca aceştia să fie trimişi pentru tratament în Europa, mai scrie Reuters, citat de Agerpres. Hans Kluge a precizat că OMS a livrat deja peste 185 de tone de echipament medical în Ucraina şi că alte 125 de tone sunt pe drum.

O bază de date a OMS a arătat că de la începerea invaziei au avut loc 91 de atacuri asupra infrastructurii sanitare din Ucraina care s-au soldat cu 73 de morţi, fără a menţiona cine este responsabil pentru aceste atacuri.

#Ucraina #război #atac

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button