Analize și opinii

Operațiunile sub flag străin declanșate de către Federația Rusă și ce risc reprezintă acestea pentru Republica Moldova

Luna trecută, pe măsură ce tensiunile dintre Ucraina și Rusia au escaladat, Departamentul de Apărare al SUA a avertizat public că agenții ruși plănuiesc o operațiune sub flag fals. Scopul principal al operațiunii ar fi unul evident – de a crea un pretext relevant pentru a ataca Ucraina. 

Această dezvăluire a fost urmată de un anunț public neobișnuit al Ministerului de Externe al Marii Britanii. Conform acestui anunț, Kremlinul ar pregăti instalarea unui lider flexibil, pro-rus, în Ucraina. Apoi, săptămâna trecută, oficialii americani au publicat detalii despre un complot rusesc de a fabrica un videoclip grafic ca pretext pentru un atac asupra Ucrainei. Conform anunțului, videoclipul ar include explozii în scenă, cu cadavre, actori și îndoliați, pentru a justifica intervenția rusă.

Operațiunile sub flag străin – practică aplicată pe larg de către Federația Rusă

Cert este că societatea mondială nu a rămas cumva uimită sau șocată în urma anunțurilor despre posibila tentativă rusească de a lansa operațiuni sub flag străin. Background-ul istoric al Federației Ruse ne oferă suficiente exemple de asemenea operațiuni, acestea datând încă din vremurile Uniunii Sovietice. 

În 1968, de exemplu, Kremlinul și-a folosit KGB-ul pentru a crea incidente cu steag fals. Scopul principal al acestor incidente era de a justifica intervenția militară sovietică în Cehoslovacia. Amintim că în acea perioadă, noul lider al Cehoslovaciei, Alexander Dubcek, încerca să deschidă țara către socializare, reforma democratică și să creeze „socialism cu chip uman”. Acest scenariu, cu siguranță, nu era unul încântător pentru Moscova, ceea ce a determinat Kremlinul să acționeze sub flag străin pentru a-și atinge obiectivele politice. 

Măsurile sovietice active la Praga în 1968 nu au fost unice. Fiecare dintre intervențiile armate majore sovietice pentru a aduce așa-numita asistență fraternă țărilor deviate — Ungaria în 1956, Cehoslovacia în 1968 și Afganistan în 1979 — au fost însoțite de operațiuni de înșelăciune sovietice, inclusiv steaguri false. Dacă să ne referim la perioada contemporană, un exemplu relevant de asemenea operațiuni sunt operațiunile desfășurate în Ucraina (acum SUA raportând despre o nouă tentativă de acest gen, la fel, în Ucraina). 

Cât de posibil este un atac sub flag străin în Transnistria? 

Toate aceste anunțuri și dezvăluiri, fiind raportate la statutul problematic al conflictului transnistrean, induc spre analiza unui posibil atac sub flag străin și în Republica Moldova. Recent serviciile de informații ucrainene au făcut câteva dezvăluiri în acest sens. Este vorba despre presupusa tentativă a Federației Ruse de a imita atacul asupra propriilor militari din Transnistria. 

Un lucru este cert – atât timp cât problema transnistreană nu este rezolvată, Transnistria rămâne a fi punctul vulnerabil și instrumentul perfect pentru a declanșa acel tip de operațiuni utilizat pe larg de către ruși. Astfel, acest factor ar trebui să devină încă un imbold în procesul de soluționare cât mai rapidă a acestei probleme și retragere a trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova.

Antonio Bors

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button