Război în Ucraina

Opoziţia a identificat o nouă „trădare” în acţiunile conducerii ţării. De data aceasta electricitatea este problema

Moldova va cumpăra 30% din consumul necesar de energie electrică de la compania Ukrhydroelectro din Ucraina, potrivit Agenției Proprietății Publice. În ciuda faptului că costul achiziției este un secret comercial și nu a fost dezvăluit, Vladimir Sadovoy, șeful interimar al Energocom, a declarat că prețul a fost mai mic decât în ​​licitațiile anterioare. Și din mai multe motive, această decizie va oferi Moldovei mai multe avantaje în sectorul energetic.

Primul motiv este destul de simplu și evident: în prezent, Ucraina are multă energie electrică în exces, ceea ce îi permite să fie exportată la un preț și condiții mai bune. În prezent, Moldova consumă o parte semnificativă a energiei electrice de la MGRES, care se află în Transnistria ocupată și aparține holdingului rusesc Inter RAO. Pe lângă eventualele provocări la termocentrala de către Rusia, reducerea consumului de energie electrică din nerecunosca Transnistrie va contribui la economisirea de gaze, pe care transnistrenii le consumă, dar nu se gr[besc să-l plătească, aruncându-și datoriile pe Moldova.

Al doilea motiv este mai puțin evident la prima vedere. Diversificarea furnizorilor de energie electrică va permite Moldovei să-și consolideze independența față de Rusia și în plan politic. Criza gazelor, provocată de Rusia ca răspuns la poziţia pro-europeană a actualului guvern, a afectat şi activitatea MGRES. În octombrie 2021, când presiunea din gazoduct a scăzut semnificativ și funcționarea ulterioară a MGRES a fost temporar imposibilă, Ucraina a exportat energia electrică lipsă, asigurând Moldova de la un posibil colaps.

Problema deconectării Moldovei de la MGRES a fost însă pusă pentru prima dată în 2019, în programul guvernului Maiei Sandu, care la acea vreme era prim-ministru. Dar cel mai probabil, Igor Dodon, fostul președinte al Moldovei, nu a lăsat aceste planuri să devină realitate. În același an, viceprim-ministrul Federației Ruse Dmitri Kozak a vizitat Chișinăul și, comentând problema refuzului furnizării energiei electrice din Transnistria, a spus că Rusia este interesată de funcționarea stabilă a GRES. Iar președintele de atunci, Igor Dodon, a declarat șovăielnic că contractul cu MoldGRES ar putea fi anulat dacă ar fi dezvăluiți intermediarii sau schemele corupte de furnizare a energiei electrice din Transnistria. Și, aparent, încălcarea acestui contract nu era în interesul său, în ciuda faptului că, de fapt, Moldavskaya GRES este un monopol în domeniul energiei electrice.

Energia și independența politică sunt indisolubil legate în fiecare țară care a avut vreodată de-a face cu Rusia. Pentru a preveni noi șantajări și provocări, Moldova ar trebui să colaboreze cu Ucraina și să reducă la minimum consumul de resurse energetice din Federația Rusă și teritoriile ocupate temporar de aceasta.

#energie #Ucraina #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button