Parlamentarii de frunte din țările europene, precum și Canada, consideră că alegerile parlamentare din Georgia din 26 octombrie nu au fost nici libere, nici corecte și, prin urmare, Uniunea Europeană nu ar trebui să le recunoască rezultatul și ar trebui să impună sancțiuni personale, transmite sursa.
Acest lucru se precizează într-o declarație comună a parlamentarilor.
Declarația a fost semnată de președinții comisiilor pentru afaceri externe și europene din Germania, Lituania, Estonia, Letonia, Irlanda, Ucraina, Polonia, Canada, precum și vicepreședintele parlamentului suedez și un europarlamentar.
Parlamentarii de frunte din aceste state au declarat că climatul politic din Georgia în ajunul alegerilor era incompatibil cu standardele europene de integritate.
„Candidații au fost intimidați și amenințați, puterea guvernamentală a fost abuzată, au fost cumpărate voturi Rapoartele de la misiunile internaționale de observare a alegerilor confirmă în mod clar acest lucru, inclusiv din cauza intimidării și luării de mită a alegătorilor în ziua votării.
Parlamentarii au remarcat că politica Visului Georgiei este incompatibilă cu UE, iar campania perfidă de frică a „partidului de război global” a căzut pe un teren fertil.
„Există un singur „partid de război global” și trebuie să-l numiți pe nume. Numele lui este Rusia. În acest context, Uniunea Europeană nu poate accepta rezultatul. Cerem sancțiuni personale împotriva celor responsabili pentru influența neloială asupra alegerilor, intimidare și amenințări adresate opoziției și societății civile”, au spus europarlamentarii.
În același timp, ei au subliniat că nu este nevoie să renunțăm acum la partea pro-europeană a societății. Ei au respins o astfel de pedeapsă colectivă a tuturor georgienilor precum suspendarea liberalizării vizelor.
„Suntem foarte îngrijorați de „Belarusizarea” țării, dacă partidul de guvernământ și liderul său își susțin declarațiile cu acțiuni, există o amenințare cu persecuția și interzicerea opoziției, a presei independente și a organizațiilor neguvernamentale critice UE trebuie să declare clar partidului de guvernământ că nu va fi de acord cu acest lucru și, în acest caz, va exista o ruptură completă a relațiilor”, se arată în comunicat.
Deputații au spus că continuă să susțină cu fermitate eforturile președintelui Salome Zurabishvili de a uni țara, de a proteja democrația, libertatea și statul de drept și de a păstra și asigura viitorul european al Georgiei.
După cum sa raportat, Zurabishvili va face prima declarație cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare duminică seara.
Să vă reamintim că Comisia Electorală Centrală a Georgiei, după ce a numărat aproape toate buletinele de vot, a anunțat că partidul de guvernământ „Visul Georgian” a primit mai mult de 54% din voturi.
Partidele proeuropene de opoziție nu împărtășesc rezultatele publicate de Comisia Electorală Centrală și indică încălcări masive. Forțele de opoziție nu au recunoscut rezultatele alegerilor preliminare.
Observatorii internaționali spun că alegerile din Georgia au fost afectate de polarizare profundă, precum și de retorică de campanie extrem de controversată și de rapoarte larg răspândite despre suprimarea alegătorilor.