Internaţional

Parlamentul Georgiei aprobă modificări controversate ale codului electoral

Parlamentul Georgiei a aprobat modificări controversate ale Codului Electoral, care reduc de facto cvorumul membrilor Comisiei Electorale Centrale pentru luarea deciziilor.

Acest lucru a fost raportat de SOVA, scrie „European Pravda”.

Schimbările inițiate de partidul de guvernământ Visul Georgian au fost susținute de 80 de deputați.

Potrivit regulilor actuale, CEC ia decizii legate de deciziile comisiilor electorale de nivel inferior (cum ar fi anularea rezultatelor într-un district sau sectie, renumararea buletinelor de vot cu cel putin doua treimi din totalul compozitiei CEC.

Modificările prevăd că în cazul în care Comisia Electorală Centrală nu poate lua o decizie cu sprijinul a cel puțin două treimi din voturi, votul are loc din nou în aceeași ședință a CEC și decizia se consideră adoptată dacă este susținută de majoritatea întregii componențe a CEC.

Georgian Dream a argumentat amendamentele spunând că aceasta ar asigura o funcționare mai eficientă a Comisiei Electorale Centrale.

În plus, proiectul prevede lichidarea grupului consultativ din cadrul CEC cu participarea experților, care urma să fie creat în termen de 10 zile de la convocarea alegerilor.

Aceasta este una dintre inițiativele partidului de guvernământ care vizează menținerea puterii în urma rezultatelor alegerilor din toamnă, care pentru prima dată se vor desfășura fără „votul majoritar”.

#Georgia #codul_electoral #CEC

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button