PoliticăRăzboi în Ucraina

Parlamentul R. Moldova va adopta o declarație prin care condamnă „politica de genocid” a Rusiei față de Ucraina

Parlamentul Republicii Moldova va adopta, pe 30 mai, o declarație cu privire la condamnarea politicii de genocid a Federației Ruse față de Ucraina, realizată prin strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni pe teritoriile temporar ocupate de Federația Rusă și pe teritoriul Federației Ruse, transmite sursa.

Anunțul a fost făcut de către vicepreședinta Parlamentului, deputata PAS Doina Gherman.

„Prin această declarație, R. Moldova declară că negarea existenței națiunii ucrainene, de rând cu toate politicile inumane aplicate de Fed. Rusă față de copiii din Ucraina cade sub incidența definiției de genocid”, a menționat parlamentara. 

Totodată, conform declarației, Parlamentul R. Moldova confirmă disponibilitatea tuturor autorităților din R. Moldova de a acorda și în continuare asistență umanitară și ajutorul necesar tuturor locuitorilor refugiați din Ucraina, care sunt în căutarea unui adăpost, refugiu din cauza războiului. La fel, Parlamentul R. Moldova reconfirmă angajamentul ferm de a asigura accesul copiilor refugiați din Ucraina la studii în limba maternă, la spațiul cultural ucrainean și de păstrare a identității naționale și a relațiilor spirituale cu Ucraina.

„Lansăm apel pentru întreaga societate la unitate, solidaritate, vigilență și responsabilitate către toți cetățenii R. Moldova care își doresc pace, siguranță, libertate pentru copiii lor, pentru copiii din Ucraina, din R. Moldova și din întreaga lume”, a conchis Doina Gherman.

Potrivit deputatei, declarații similare au fost adoptate de legislativele din Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Franța, Islanda, Polonia, SUA și Canada, precum și de către Parlamentul European și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Conform informațiilor oficiale, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, au fost înregistrați:

  • 537 de copii ucraineni uciși
  • 1275 de copii răniți
  • 2067 de copii oficial dați dispăruți
  • 19546 copii răpiți de statul agresor
  • circa 260 000 copii strămutați forțat

#Parlament #declarație #genocid #Ucraina #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button