PoliticăRăzboi în Ucraina

PCCOCS s-a autosesizat în privința susținătorilor războiului

Procurorii PCCOCS s-au autosesizat urmare a conferinței de presă de joi a reprezentanților unui partid politic din Moldova și a unei organizații neguvernamentale din republică, care au declarat că susțin acțiunile militare desfășurate actualmente în Ucraina, operând în acest sens cu informații tendențioase și inventate.

Faptele vor fi examinate prin prisma infracțiunilor prevăzute de articolele 140 (propaganda războiului) și 346 din Codul penal (acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase), transmite sursa.

Procurorii precizează că actualmente exercită urmărirea penală în două cauze penale pornite în temeiul unei bănuieli rezonabile privind săvârșirea infracțiunilor în cadrul căreia au fost recunoscute în contumacie și/sau citate în calitate de bănuit mai multe persoane.

„La moment, în privința persoanelor menționate sunt desfășurate acțiuni pro-active pentru probarea și prevenirea infracțiunii aflate în desfășurare, or conform materialelor acumulate acțiunile infracționale în cauză sunt planificate centralizat și realizate intenționat în vederea creării în rândul populației Republicii Moldova a unui climat afectiv favorabil unui conflict armat, inclusiv și pentru generarea unor disensiuni sociale”, susține PCCOCS.

De asemenea, de către procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii SIS și SPIA al MAI, sunt monitorizate în continuare acțiuni care vizează elemente ale unor infracțiuni ce atentează la securitatea statului, fiind inițiate din oficiu trei procese penale.

„Concomitent, procurorii examinează și alte 19 denunțuri depuse de cetățeni care reclamă elemente infracționale similare. La subiect, procurorii comunică faptul că pe cazurile înregistrate nu au fost dispuse soluții de neîncepere a urmăririi penale și nici răspunsuri referitor la neînregistrarea sau neexaminarea informațiilor furnizate. Așa cum investigațiile sunt ghidate de principiul confidențialității și dat fiind caracterul sensibil al subiectului, autoritatea va face publice date cu impact social major odată cu avansarea investigațiilor, respectând drepturile procedurale ale celor vizați”, scrie în comunicatul de pe siteul oficial PCCOCS.

Concomitent, oamenii legii le solicită cetățenilor să se abțină de la acțiuni din categoria celor menționate.

#PCCOCS #provocații #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button