EconomieSocietate

Pensionarii și beneficiarii de alocații sociale vor primi în luna octombrie un ajutor unic de 1500 de lei

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a examinat proiectul de rectificare a bugetului pentru anul curent, elaborat de Guvern. Printre modificările propuse, în contextul inflației galopante, se regăsește acordarea unui sprijin financiar unic, de 1500 de lei, pentru toți pensionarii și beneficiarii de alocații sociale, care încasează de la stat mai puțin de 5000 de lei pe lună, transmite sursa.

Banii vor fi acordați începând cu 1 octombrie. Proiectul a fost criticat de către reprezentantul PSRM, Petru Burduja, care le-a amintit deputaților puterii că anterior, pe timpul guvernării socialiștilor, ei calificau astfel de ajutoare unice drept pomeni și populism.

„La începutul anului sau în decembrie, când a fost aprobat bugetul pentru 2022, doamna prim-ministru a spus că aceasta este o pomană și trebuie să fugim de această sursă. Noi am insistat ca să fie preconizat acest ajutor pentru pensionari… Ce v-a făcut să reveniți la această formulă? Ce astăzi deja nu e considerată pomană? Ca să înțelegem…” , s-a interesat deputatul

Deputatul PAS, Dan Perciun a menționat că acum s-a întreprins această măsură în contextul inflaționist care există, drept o măsură adițională de suport, dar în continuare prioritate rămâne majorarea bazei pensiei.

Deputatul s-a arătat sigur că în afară de astfel de plăți, efectuată în contextul inflației, va crește însăși mărimea pensiei, iar indexarea din primăvară „va fi foarte semnificativă”. Dezbaterile nu s-au încheiat aici – Petru Burduja a spus că pensionarii ar fi beneficiat de plăți mai mari, dacă ar fi fost păstrată formula de indexare a pensiei de două ori pe an, aplicată în perioada în care PSRM s-a aflat la putere.

Noile modificări bugetare pentru anul curent mai prevăd stabilirea indemnizației lunare în mărime de 1000 de lei pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, indiferent dacă părinții copiilor au statut de persoană asigurată sau neasigurată. La fel, urmează să fie majorată, de la 370 până la 500 de lei, indemnizația lunară de sprijin pentru creșterea, până la vârsta de trei ani, a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină, pentru persoanele asigurate și neasigurate.

Proiectul urmează a fi dezbătut și aprobat în cadrul unei ședințe extraordinare a Parlamentului. Amintim că potrivit datelor Biroului Național de Statistica, rata inflației în Republica Moldova a ajuns până la 33,5% în luna iulie a acestui an. Reprezentanții puterii spun că mizează că până la sfârșitul anului acest indice să nu crească și mai mult.

#Pensionarii #ajutor_unic #beneficiarii_de_alocații_sociale #1500_de_lei

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button