Economie

Piața imobiliară își revine: În prima jumătate a anului, vânzările au crescut în medie cu până la 30 la sută

Piața imobiliară își revine după criza de anul trecut. În prima jumătate a anului, vânzările au crescut în medie cu până la 30 la sută și sunt încă mulți potențiali cumpărători, care amână achiziția unei locuințe. Dacă tendința va continua, atunci prețurile apartamentelor ar putea crește din nou cu până la 7 procente, cred agenții imobiliari. Totul depinde de evoluția creditelor ipotecare.

Agenții imobiliari se laudă că au, din ce în ce, mai multe vânzări. Piața s-a dezmorțit de la începutul acestui an. Asta pentru că oamenii nu se mai tem să investească din cauza războiului din Ucraina, spun agenții. 

„Piața a început să se învioreze, sunt mai mulți cumpărători, asta deja a fost observat chiar și în luna mai și iunie, respectiv se vede o lumină la capătul tunelului că piața anul acesta va fi mult mai activă. Cumpărătorii activi s-au majorat cu 20-30 la sută, sunt mai mulți cumpărători în piață, dar ei încearcă să găsească cea mai bună ofertă, minuțios analizează ofertele atât în mediul online cât și la prezentări”, spune agentul imobiliar, Victor Cernomorcenco.

Totuși, sunt încă mulți potențiali cumpărători, care amână achiziția unei locuințe. 

„Dobânzile la bancă au crescut cu circa 30 de procente. Cumpărătorii își amână decizia de a cumpăra apartament în speranța că dobânzile la bancă vor scădea. Situația la nivel regional a trecut deja pe locul doi sau trei”, afirmă un alt agent imobiliar.

Dacă acum câțiva ani, aproximativ 40 la sută din apartamente se vindeau prin credit ipotecar, acum acest nivel a scăzut până la 15 la sută. Vânzările ar putea crește dacă băncile ar coborâ dobânzile, susțin experții. 

„Noi vedem că inflația scade și respectiv ar trebui să scadă și creditele ipotecare vor fi mai accesibile, de acest factor depinde și de cum vor crește prețurile în acest an. Dacă creditele se ieftinesc și dacă războiul din Ucraina va fi de partea Ucrainei, atunci la sigur cererea va crește în continuare și prețurile la sigur vor crește”, mai spune Cernomorcenco.

„În următoarea jumătate de an cu siguranță nu. Unicul scenariu în care prețurile ar putea să crească ar trebui să fie o combinație între sfârșitul războiului și revenirea dobânzilor la credite la condițiile anului 2021”, explică agentul imobiliar Victor Romanescu.

Nivelul tranzacțiilor este departe de cel care era în 2020-2021. Astfel, piața construcțiilor încă stagnează din lipsă de cumpărători, mai ales pentru apartamentele aflate în faza de construcție, unele companii amână să deschidă șantiere noi, deși proiectele sunt deja aprobate.

În prezent, prețul unui metru pătrat, într-un apartament nou, în variantă albă este între 900 și 1200 de euro. Într-un bloc nou cu reparație, un metru pătrat costă între 1200 și 1400 de euro, iar un metru pătrat într-un bloc vechi valorează în medie între 900 și 1200 de euro. Prețul variază în funcție de locație. Totuși, experții susțin că prețurile la apartamentele vechi vor scădea, deoarece au devenit nejustificat de mari. Mulți vânzători au dorit să profite de situația de pe piață.

„Ei nu aveau o foaie de parcurs stabilită după vânzare, ce fac ei cu banii și țineau un preț care era prea optimist. Ei așteptau uite dacă vine cineva sunt foarte bucuros, dacă nu o să vină nu mă supăr pentru că nu mă grăbesc nicăieri”, a mai spus Romanescu.

Potrivit Agenției Servicii Publice, în primele cinci luni ale anului, în țara noastră, s-au vândut puțin peste 6.700 de apartamente.

#imobiliare #piata #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button