Politică

Maia Sandu: Propaganda umple spațiul informațional al Găgăuziei

Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu consideră că “propaganda Moscovei umple întreg spaţiul informaţional din Găgăuzia”.

Vineri, la Forumul de Tineret din Comrat, ea a spus că “principala problemă în combaterea dezinformării în Găgăuzia este că puţini oameni în regiune vorbesc în limba română şi nu atât de mulţi vorbesc în găgăuză, aşa că singura sursă de informare este mass-media în limba rusă, majoritatea din ei sunt ruşi”, transmite sursa.

Preşedintele susţine că “acest lucru poate fi contracarat prin învăţarea limbilor română şi găgăuză”.

Sandu a reamintit despre programul de studiu gratuit al limbii române în Moldova.

“Am discutat şi despre programul de studiere a limbii găgăuze, care ar trebui dezvoltat în autonomie. Aşteptăm astfel de propuneri. Susţinem conţinutul local pentru ca oamenii să aibă o alternativă”, a spus preşedintele.

Referindu-se la problemele combaterii propagandei ruse, Sandu a spus că legea “nu se respectă în autonomie”.

“Există chiar o hotărâre judecătorească precum că legea adoptată de Parlament trebuie respectată în autonomie. Prin urmare, vorbim despre elaborarea unor sancţiuni mai specifice pentru încălcarea legii. Suntem o singură ţară şi legea este aceeaşi în Chişinău şi Găgăuzia”, a subliniat ea.

Referindu-se la relaţiile în autonomie faţă de UE, Sandu a remarcat că “în Găgăuzia, liderii, televiziunea, toată lumea spune că UE este un lucru rău, tot felul de lucruri care sperie oamenii”.

“Nimeni nu spune că totul este perfect în UE, sunt probleme peste tot, dar sunt lucruri care îi ajută pe oameni să trăiască mai bine. Şi există o altă parte a lumii, vedem ce se întâmplă acolo. Dar suntem o ţară democratică, se vor vota, vor fi alegeri şi oamenii vor decide ce fel de Moldova trebuie să construim”, a spus Sandu.

#Sandu #propagandă #UTAG

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button