Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Podul Kerci

Pe 7 octombrie, Vladimir Putin și-a sărbătorit, poate, ultima aniversare din viața sa. A primit felicitări de la sateliții săi. De exemplu, dictatorul belarus Alexandru Lukașenko i-a dat un tractor. Cum ar putea Ucraina să rateze un astfel de eveniment și să nu-l felicite pe liderul nebun de la Kremlin? În dimineața zilei următoare, „surpriza” a stârnit în cele din urmă toată gama de emoții în om de ziua de naștere și în propagandiștii săi manuali, deși nu foarte pozitivi.

La ora șase dimineața zilei de 8 octombrie s-a petrecut un incident foarte interesant pe podul Kerci. În urma exploziei unui transport de marfă, una dintre punțile podului a fost distrusă, iar rezervoarele trenului care trecea au luat și foc, după care ecartamentul căii ferate au fost grav avariate. Acest lucru pare ciudat, deoarece o sumă considerabilă din bugetul de stat al Federației Ruse a fost cheltuită pentru construcția și întreținerea instalației. Sunt voinicii ruși expuși din nou înclinației lor naturale spre corupție și furt? Tot traficul prin instalație a fost oprit. La început, „conducerea” Crimeei a plănuit să deschidă treceri cu feribotul, dar mai târziu s-a dovedit că, din cauza condițiilor meteorologice, acest lucru era încă imposibil de făcut. Serghei Aksyonov a declarat ulterior că traficul auto pe partea supraviețuitoare a podului va fi restabilit, dar nu a discutat despre siguranța și raționalitatea unei astfel de decizii. Consilierul său a subliniat că, la prima vedere, arcadele de transport nu au fost deteriorate. „Guvernul” Crimeei a spus că vor crea în curând puncte de trecere suplimentare pentru a menține aprovizionarea peninsulei. Toată ziua, niciunul dintre oficiali nu a făcut nimic, iar în condițiile panicii declanșate în regiune au fost deja introduse unele restricții la anumite produse alimentare. Până la ora 12:00, în aceeași zi, ambuteiajele apărute la benzinării ajunseseră deja la câțiva kilometri „Conducerea” peninsulei anexate a introdus o restricție asupra combustibilului, dar isteria provocată de aceasta a forțat oamenii să anuleze astfel de măsuri.

Există mai multe versiuni ale celor întâmplate. Din cauza lipsei unui comentariu oficial din partea autorităților ucrainene, nu se poate fi complet sigur că acestea sunt implicate în asta. Deși această versiune este destul de realistă. Având în vedere că propagandiştii de la Kremlin sunt încă în stare de şoc, intră în panică prin toate naraţiunile manualelor deja folosite, se poate presupune că nu este rentabil pentru Federaţia Rusă, cel puţin deocamdată, să transfere toată vina asupra Ucrainei. În situația unei contraofensive de succes a Forțelor Armate ale Ucrainei, conducerea Federației Ruse a distras în orice mod posibil atenția cetățenilor de la pierderi tangibile și „regrupări” regulate ale armatei lor. Singurul pivot pe care s-a bazat propaganda rusă timp de 8 ani este „inviolabilitatea” Crimeei anexate. Chiar și la începutul războiului, propagandiștii strigau unul după altul că Rusia este capabilă să aranjeze o „zi a judecății” pentru Ucraina, dacă problema se referă la securitatea regiunii. Dar nici atacul cu rachete asupra crucișătorului scufundat Moskva, nici distrugerea depozitelor militare rusești și a bazelor aeriene din Crimeea de către Forțele Armate ale Ucrainei nu au condus la implementarea vreuneia dintre aceste amenințări. Toată lumea credea că podul Kerci ar putea deveni o „linie roșie”. Neavând capacitatea și nici hotărârea de a „răzbuna” Ucraina, Kremlinul poate alege să învinovățească pe altcineva pentru ceea ce s-a întâmplat.

O altă versiune a fost neglijența oficială. Încă de la începutul „operațiunii speciale”, intrarea și ieșirea spre podul Kerci au fost păzite cu grijă. Toate vehiculele care trec prin el, se pare, ar trebui verificate. Lipsa controlului a dus la detonarea unui camion care ar fi putut transporta muniție împreună cu explozibili. O consecință a acestei versiuni este implicarea FSB în cele întâmplate. Având în vedere starea de spirit din interiorul Kremlinului și începutul unei lupte ascunse pentru putere între elite, vina pentru sabotaj ar putea fi și a serviciilor speciale ruse. În plus, merită menționat că acest lucru s-a întâmplat deja în 1999 și 2000, când FSB a fost angajat în aruncarea în aer a clădirilor rezidențiale la Moscova.

Indiferent de versiunea a ceea ce s-a întâmplat la care aderă Kremlinul, rămâne faptul că contraofensiva ucraineană va avea loc în curând pe teritoriul peninsulei anexate. Potrivit grupurilor internaționale de informații și analiștilor militari: Ucraina ar putea elibera în curând pe deplin Crimeea. Acesta a fost un început.

#Podul_Kerci #Putin #Ucraina #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button